Manchester United-manager José Mourinho neemt Wayne Rooney, Henrikh Mkhitaryan, Luke Shaw, Antonio Valencia en Jesse Lingard niet mee naar Rotterdam voor het Europa League-duel van donderdag met Feyenoord.

Rooney, Shaw, Valencia en Lingard krijgen rust van de Portugese coach. Mkhitaryan ontbreekt vanwege een dijbeenblessure.

De Nederlanders Daley Blind, Memphis Depay en Timothy Fosuh-Mensah behoren wel tot de 20-koppige selectie. Memphis en Fosuh-Mensah ontbraken in de selectie voor het met 2-1 verloren competitieduel met stadgenoot Manchester City.

Zlatan Ibrahimovic en Paul Pogba reizen eveneens mee naar Rotterdam. "Ik kan de jonge gasten natuurlijk een kans geven tegen Feyenoord. Maar daarmee zou ik de verkeerde boodschap afgeven", zei Mourinho woensdag op de persconferentie voorafgaand aan de eerste groepswedstrijd van het Europese bekertoernooi.

Mourinho wil donderdag een krachtig signaal afgeven. De oefenmeester neemt de Europa League wel degelijk serieus, hoewel hij uiteraard veel liever in de Champions League had gespeeld.

"Ik zal eerlijk zijn. Dit is niet de competitie die de club wil, die ik wil en die de spelers willen. De Europa League is nu eenmaal niet de grote droom van grote spelers. Maar we zitten er wel in, dat is de realiteit en we moeten motivatie halen uit de competitie waarin we zitten."

Netten

Feyenoord moet van de UEFA aan één kant het tien meter hoge veiligheidsnet langs het veld weghalen voor het duel met United.

De club heeft de netten opgehangen om te voorkomen dat de supporters iets op het veld kunnen gooien, maar de Europese voetbalbond vreest dat televisiekijkers er last van zullen hebben. Daarom wordt het net aan de kant van de tv-camera’s verwijderd.

Feyenoord wil met de netten en de flink verminderde capaciteit van het stadion laten zien dat de club er alles aan doet om incidenten te voorkomen. De club kreeg de afgelopen drie jaar dertien straffen van de UEFA en vreest voor uitsluiting van Europees voetbal bij een nieuw incident.

Mourinho baalt van de hele situatie. "Ik weet wat hier gebeurd is tegen AS Roma en in de straten van Rome. De spelers worden gestraft voor iets wat een paar honderd fans hebben veroorzaakt. Ik word ook gestraft, net als 'Gio'. Maar ik heb hier wel eens een oefenwedstrijd gespeeld en weet dat de sfeer ook goed is als het stadion niet helemaal vol zit.''

De wedstrijd tussen Feyenoord en United begint donderdag om 19.00 uur in de Rotterdamse Kuip. Het andere duel in dezelfde groep gaat tussen Zorya Luhansk en Fenerbahçe.