Wilco Kelderman en de Sloveen Primoz Roglic starten maandag namens Lotto-Jumbo met klassementsambities in de Eneco Tour, de rittenkoers door Nederland en België.

''Wij zijn er als Nederlandse ploeg op gebrand onszelf te laten zien'', lichtte ploegleider Merijn Zeeman van de Nederlandse formatie de samenstelling van de selectie toe. Kelderman werd vorig jaar derde en ook voor de sterke tijdrijder Roglic worden kansen gezien.

De zevendaagse wedstrijd begint maandag met een rit in lijn in het Friese Bolsward, daarna volgen onder meer een individuele tijdrit en een ploegentijdrit. De laatste etappe eindigt op zondag 25 september in het Belgische Geraardsbergen.

Zeeman: ''We willen succesvol zijn op verschillende fronten. De ploeg bestaat uit renners voor het klassement, de tijdrit en de sprinttrein met Dylan Groenewegen. Met de finish in Geraardsbergen hebben we met Sep Vanmarcke een renner die dat zeker aan moet kunnen.''

Sprinters

De organisatie van de Eneco Tour verwelkomt maandag vrijwel alle sprinters van naam. De rittenkoers gelt als een goede voorbereiding op het WK op de weg, dat op een vlak parcours in Qatar wordt gehouden.

''We zijn trots alle topsprinters, die binnenkort jacht zullen maken op de wereldtitel, te mogen verwelkomen'', zei organisator Rob Discart woensdag bij de presentatie in Den Bosch. ''Ik denk dan aan André Greipel, Marcel Kittel, Mark Cavendish, Nacer Bouhanni, Caleb Ewan Giacomo Nizzolo, Elia Viviani, Arnaud Démare en Groenewegen.''

''We verwachten een zeer open en boeiende wedstrijd'', keek Discart vooruit. ''Op de voorlopige deelnemerslijst prijken de namen van tweevoudig winnaars Tim Wellens en de Noor Edvald Boasson Hagen, maar ook die van wereldkampioen Peter Sagan, olympisch kampioen Greg Van Avermaet, Tom Boonen, Alexander Kristoff en Tom Dumoulin. Voor Wellens spreken de twee pittige etappes in het slotweekend in zijn voordeel.''

Ook bij de tijdritten zal het WK zijn schaduw vooruit werpen. Discart: ''Voor de individuele tijdrit is het uitkijken naar een clash tussen wereldkampioen Vasil Kirijenka, Tony Martin en Tom Dumoulin. In de ploegentijdrit zal BMC veel tegenstand mogen verwachten van Etixx-QuickStep en Movistar.''

Aan de twaalfde editie van de Eneco Tour nemen behalve de WorldTourteams ook vier teams van het tweede niveau deel, waaronder het Nederlandse Roompot-Oranje Peloton.

Na de ploegentijdrit op vrijdag in Sittard-Geleen wordt er in het slotweekeinde eerst geklommen in de Ardennen waarna op de laatste dag in de finale beklimmingen van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg wachten.