Michael van Praag concludeerde woensdag na zijn duidelijke nederlaag tegen de Sloveen Aleksander Ceferin dat het met Nederlandse principes moeilijk is om voorzitter van de UEFA te worden.

Ceferin vergaarde 42 stemmen bij het UEFA-congres in Athene, zijn Nederlandse concurrent slechts dertien.

Het blijft opmerkelijk hoe een in de voetbalwereld onbekende Sloveen in korte tijd zo veel Europese bonden voor zich heeft kunnen winnen, zo vindt ook Van Praag. Hij kent de verhalen dat Rusland Ceferin zou hebben geholpen.

Vitaly Mutko, minister van Sport, zou veel landen onder druk hebben gezet om de Sloveen te steunen. ''Dat is wel aannemelijk'', zei Van Praag. ''Mij is ook geadviseerd om president Poetin voor me te winnen. Via zijn Nederlandse schoonzoon bijvoorbeeld. Maar ik hou liever vast aan mijn principes dan dat ik zo voorzitter van de UEFA word.''

EK 2024

Opmerkelijk was ook dat veel Scandinavische landen al beloofden Ceferin te steunen terwijl de Sloveen zijn programma nog moest presenteren. In ruil daarvoor zouden ze volgens mediaberichten het EK van 2024 of 2028 krijgen.

''Ik heb het gelezen'', reageerde Van Praag (68). ''Maar ik kan daar niets mee. Mooi is wel dat IJsland en de Faeröer Eilanden daar boos over waren. Zij zijn me blijven steunen.''

Van Praag zag zelfs een trouwe bondgenoot als Duitsland overstappen naar Ceferin. ''Ik hoorde de Duitse bond op televisie zeggen dat ze met Ceferin over het EK van 2024 hadden gesproken. En Ceferin ontkende dat weer. Dat kwam raar over'', aldus Van Praag die de afgelopen weken steeds meer bonden van mening zag veranderen.

Ceferin

Ceferin noemde zichzelf geen showman, in de speech vlak voordat hij woensdag gekozen werd als nieuwe voorzitter van de UEFA.

"Ik heb heb geen last van een groot ego of onrealistische beloftes", sprak Ceferin (48) tijdens zijn verkiezingsspeech.

Hij beloofde dat er een "wind van verandering" door het Europese voetbal zou gaan waaien.

Zowel Ceferin als Van Praag spraken voor de verkiezing uit de 'kleine voetballanden' te steunen in hun strijd tegen de grote landen. Plannen van de UEFA om vanaf 2018 meer vaste Champions League-plaatsen te geven aan Spanje, Engeland, Duitsland en Italië vielen verkeerd bij de twee kandidaten.

Ook een mogelijke Super League van de grote clubs buiten de UEFA om stuit op felle weerstand bij zowel Ceferin als Van Praag.

"Het is een grote eer en tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid", stelde Ceferin vort na zijn verkiezing. "Mijn mooie en kleine land Slovenië zal erg trots zijn en ik hoop dat u ook op een dag even trots zult zijn."