Turnster Simone Biles en tennisster Venus Williams hebben de dopingverdenkingen die Russische hackers hebben geuit weersproken.

Door de cyberaanval op het wereldantidopingbureau WADA kwamen medische gegevens van deelnemers aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro op straat te liggen.

Biles, winnares van vier gouden medailles in de turnhal, meldde via Twitter dat ze ''de regels altijd heeft gevolgd''.

Ze heeft ADHD en slikt daarvoor medicijnen. ''Niets om me voor te schamen'', aldus Biles, de Amerikaanse vlaggendraagster tijdens de sluitingsceremonie.

Verboden middelen

De hackers ontdekten een lijst van sporters die vanwege medische redenen verboden middelen konden nemen. Ook Williams en basketbalster Elena Delle Donne hoorden daarbij.

Volgens de 'Fancy Bears', zoals de cybercriminelen zich noemen, hebben de Amerikaanse sporters ''goed, maar niet eerlijk'' gepresteerd en haalden ze hun medailles met ''vuile methodes''.

''Ik bedank de hackers dat ze de wereld erop opmerkzaam hebben gemaakt dat ik een medicijn gebruikt tegen een bij mij geconstateerde ziekte, waarvoor ik toestemming heb van het WADA'', klonk het cynisch uit de mond van Delle Donne.

Williams gaf aan teleurgesteld te zijn dat persoonlijke medische gegevens zonder haar toestemming openbaar gemaakt zijn. Ze liet weten zich aan alle regels te hebben gehouden.

Rusland bezorgd

De Russische minister van Sport, Vitali Mutko, heeft aangegeven geen banden te hebben met de Russische hackers. "Nee. Hoe kan er nu al gezegd worden dat het Russische hackers zijn? Rusland wordt overal van beschuldigd", zei hij tegen de media na het UEFA-congres in Athene. "Rusland is heel bezorgd, de hackers hebben ook informatie over onze sporters. Wij kunnen ook het slachtoffer worden."