Michael van Praag heeft woensdag tijdens zijn speech voor het voorzitterschap van de UEFA de Rolling Stones erbij gehaald om aan te tonen dat hij niet te oud is om de Europese voetbalbond te leiden.

''Vrienden, kennen jullie Charlie Watts, Keith Richards, Mick Jagger?", vroeg hij aan de 55 bondsvoorzitters die straks op hem of zijn enige concurrent Aleksander Ceferin gaan stemmen. ''Ze zijn zeventig jaar of ouder. En ze rocken nog steeds met veel energie in uitverkochte stadions."

''Wat betekent leeftijd als je gelukkig bent over wat je doet?", stelde de 68-jarige Van Praag ''Muziek maken of voor een betere voetbalmaatschappij strijden. Leeftijd is kwaliteit, kennis, wijsheid en balans. Als ik Mick Jagger mag quoten. Time is on my side."

Van Praag probeerde bij de stemmers de indruk weg te nemen dat de pas 48-jarige Alexander Ceferin op basis van zijn leeftijd geschikter is om de UEFA te leiden. ''Ik ga voorstellen om de leeftijdsgrens voor een voorzitter te verhogen van 70 naar 75 jaar, zodat ik nog ruim zes jaar kan doen wat nodig is. Tenzij jullie me eerder weg willen hebben."

Arme bonden

De preses van de KNVB benadrukte dat hij zich wil inzetten voor de arme voetbalbonden. ''Ze verdienen ook een goede infrastructuur." Daarnaast haalde hij aan dat de verschillen tussen clubs alleen maar groeien. ''Rijke ploegen worden rijker, arme armer. En er is helaas weinig solidariteit."

Van Praag vertelde ook dat hij goed de weg kent in Brussel, waar bij de Europese Unie subsidies zijn te innen.

Ceferin benutte zijn speech om te benadrukken dat hij met zijn 48 jaar niet te jong is om de UEFA te leiden. De Sloveen ziet het ook als een voordeel dat hij niet zoals Van Praag deel uitmaakt van het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond. ,,Want er moet een nieuwe wind waaien door de bond. Het is tijd voor een nieuwe start."

De UEFA kiest woensdag tijdens een buitengewone vergadering in Athene een nieuwe voorzitter. Van Praag en de Sloveen Ceferin zijn in de race om de Fransman Michel Platini op te volgen.

Platini

Onder daverend applaus nam Platini woensdag afscheid van de UEFA. De afgezette Franse voorzitter hield een toespraak voorafgaand aan de verkiezingen voor zijn opvolger in Athene.

Platini benadrukte tegenover afgevaardigden van 55 voetbalbonden dat hij een schoon geweten heeft. ''Ik heb geen fouten gemaakt", zo doelde hij op een dubieuze betaling van bijna 2 miljoen euro van Sepp Blatter, die hem zijn baan kostte.

''Ik wil iedereen bedanken die me de afgelopen maanden heeft gesteund. En ik koester geen rancune tegenover de mensen die dat niet hebben gedaan."

''Ik hou van voetbal. Voetbal is mijn leven", zei Platini. ''Voetbal is universeel en moet beschermd en gepromoot worden. Ik bedank iedereen voor de samenwerking tijdens de afgelopen negen jaar. Ik ben trots en denk dat we goed hebben gewerkt. Wie me ook mag opvolgen, ik wens hem veel succes."