IJsland heeft laten weten dat het op Michael van Praag gaat stemmen bij de verkiezing van de nieuwe UEFA-voorzitter.

IJsland is daarmee het vierde land dat zich openlijk achter de 68-jarige Nederlander schaart. Behalve de KNVB hebben ook de Belgische en de Engelse bond laten weten op hem te stemmen.

Ondanks die steun is Van Praag niet de favoriet voor de verkiezing op woensdag. Zijn Sloveense uitdager Aleksander Ceferin geldt als de grootste kanshebber om de opgestapte Michel Platini op te volgen.

Duitsland, Frankrijk, Ierland, Portugal, de Scandinavische en veel Oost-Europese bonden hebben hun steun voor de 48-jarige advocaat uitgesproken.

Te oud

Duitsland vindt Van Praag te oud voor het voorzitterschap van de UEFA. De regerend wereldkampioen kiest voor Ceferin omdat de Sloveen de Europese bond voor een lange periode wil leiden.

Dat vertelde voorzitter Reinhard Grindel van de Duitse voetbalbond dinsdag voor vertrek naar Athene, waar de nieuwe preses van de UEFA woensdag wordt verkozen.

"We stemmen op Ceferin omdat hij meer continuïteit kan bieden aan de UEFA", zei Grindel. De 48-jarige Sloveen is twintig jaar jonger dan zijn concurrent Van Praag, die de UEFA slechts tot 2019 wil leiden.

De Duitse bond wilde aanvankelijk Van Praag steunen maar is na gesprekken met Ceferin en Van Praag van mening veranderd. "Natuurlijk heb ik tijdens die gesprekken ook verteld dat wij een goede kandidaat zijn om het EK van 2024 te organiseren", zei Grindel. "Dat lijkt me legitiem. Maar niemand heeft ons iets toegezegd."

Lot

Alle 55 UEFA-lidstaten zijn stemgerechtigd. Omdat er maar twee kandidaten zijn, volstaan 28 stemmen voor de winst. Bij een gelijke stand volgt een tweede ronde. Als er in de derde ronde geen beslissing is gevallen, dan bepaalt het lot wie Platini opvolgt.

Van Praag en Ceferin kunnen na een stemmingsronde alleen op gelijke hoogte staan als één of meerdere landen niet voor een van beide kandidaten kiest.