Go Ahead Eagles heeft zondag de eerste zege van het seizoen geboekt. De Deventenaren waren in eigen huis met 2-0 te sterk voor Roda JC. Het duel tussen FC Groningen en Sparta Rotterdam eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Go Ahead Eagles pakte de drie punten dankzij goals van Kevin Brands en Darren Maatsen. Brands benutte in de 27e minuut een onterecht gegeven strafschop, waarna Maatsen in de 89e minuut voor de 2-0 zorgde.

De ploeg van trainer Hans de Koning stijgt door de nipte overwinning naar de dertiende plek op de ranglijst. Go Ahead Eagles bezit nu vier punten, één punt meer dan Roda JC, dat naar de vijftiende plek zakte.

In een zeer kwaliteitsarm duel had Go Ahead Eagles het meeste recht op de zege. De thuisploeg zocht de aanval via de flanken, waarbij alleen Randy Wolters met zijn dribbels geregeld gevaar stichtte. De linkerspits was alleen niet altijd even gelukkig in de keuzes die hij maakte. Met de twee doelrijpe mogelijkheden die hij de eerste twintig minuten kreeg, sprong hij slordig om.

Roda JC stelde er weinig tegenover. Slechts Daniel De Silva wist doelman Theo Zwarthoed te verleiden tot een reddingsactie. Illustratief voor de onmacht van de Limburgers was de wissel van middenvelder Adil Auassar, kort na rust. Hij was tot dusver in deze competitie direct of indirect betrokken bij alle treffers van Roda (drie). Na zijn vertrek dwongen de bezoekers helemaal niets meer af.

Het eerste doelpunt kwam van de strafschopstip. De aanleiding was een vermeende handsbal van Simon Church. De international van Wales leek een kopbal van Sander Duits tegen zijn hoofd te krijgen, maar scheidsrechter Ed Janssen wees gedecideerd naar de stip. Kevin Brands beging geen fout vanaf elf meter. Vlak voor tijd pikte invaller Maatsen een verre uittrap van Zwarthoed op en prikte van buiten het zestienmetergebied keurig raak (2-0).

FC Groningen-Sparta Rotterdam

Bij FC Groningen-Sparta Rotterdam vielen beide doelpunten in de eerste helft. Groningen kwam in de twaalfde minuut op voorsprong door een treffer van Mimoun Mahi. Zakaria El Azzouzi bepaalde zes minuten later al de eindstand op 1-1.

Groningen wacht nog altijd op de eerste zege van het seizoen. De equipe van coach Ernest Faber verzamelde slechts twee punten uit de eerste vijf wedstrijden en staat voorlaatste in de Eredivisie. Sparta doet het met zeven punten en de negende plaats een stuk beter.

Groningen begon agressief. In de openingsfase leverde dat een kans op voor Bryan Linssen en kopte Samir Memisevic op de lat. Na ruim tien minuten was het wel raak voor de thuisclub. Mahi opende de score na zwak uitverdedigen van Sparta. Lang plezier had Groningen niet van die voorsprong. Op aangeven van Craig Goodwin maakte El Azzouzi, gehuurd van Ajax, de gelijkmaker.

Na die tegenvaller trok Groningen het initiatief weer naar zich toe. De noorderlingen kregen ook kansen, maar strandden op doelman Roy Kortsmit. Vooral de manier waarop de Rotterdamse goalie Memisevic van een doelpunt afhield, dwong bewondering af. Aan de andere kant reageerde keeper Sergio Padt sterk op een kopbal van Loris Brogno.

Ook na de rust kregen beide ploegen kansen. Florian Pinteaux miste de mooiste mogelijkheid. De speler van Sparta strandde op Padt, die zo een nederlaag voor zijn ploeg voorkwam.

Bekijk alle uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie