Angelique Kerber schreef zaterdagavond in haar toch al succesvolle jaar de US Open op haar naam en de nieuwe mondiale nummer één kon dat maar moeilijk bevatten.

De 28-jarige Duitse, die de leidende positie op de wereldranglijst overneemt van Serena Williams, won eerder dit jaar ook al de Australian Open.

Kerber zei er na haar zege op Karolina Pliskova (6-3, 4-6 en 6-4) als kind al van te dromen om de nummer één van de wereld te zijn. "En vandaag is de dag", sprak ze met tranen in haar ogen.

"Hier in New York heb ik mijn tweede Grand Slam-titel gepakt en maandag ben ik de nummer één van de wereld. Al mijn dromen komen dit jaar uit."

Voor Kerber had de US Open al een speciale betekenis. "Het begon voor mij allemaal hier in New York in 2011, toen ik de halve finale haalde. En nu sta ik hier met mijn tweede Grand Slam-trofee."

"Dit betekent zo veel voor me. Dit is het beste jaar uit mijn carrière. Ik probeer van ieder moment te genieten, op en naast de baan."

Wimbledon

Dit jaar haalde Kerber ook op Wimbledon de finale, maar daarin moest ze het afleggen tegen Williams. Maandag lost ze de Amerikaanse af als nieuwe nummer één op de wereldranglijst.

Zondagavond gaat de eindstrijd in het mannentoernooi van de US Open tussen titelverdediger Novak Djokovic en Stan Wawrinka.