LONDEN - Een nieuwe serie races in open auto's wordt steeds concreter. GPWC Holdings, waarin de vier belangrijkste autofabrikanten zijn verenigd, hebben dinsdag adviseurs benoemd die de basis moeten leggen voor de introductie voor een rivaliserende serie Grands Prix vanaf 2008.

De GPWC bestaat uit BMW, Mercedes, Ferrari en Renault. De vier grote merken uit de Formule 1 zijn ongelukkig met de huidige opzet en organisatie van het wereldkampioenschap Formule 1 door SLEC Holding, waar de Brit Bernie Ecclestone alleenheerser is en banken de controle hebben.

De huidige formule-1-teams zijn tot en met 2007 gebonden aan het zogenaamde 'Concorde Agreement'. De renstallen krijgen weliswaar 47 procent uit de opbrengst van televisierechten maar niets uit de entreegelden en de merchandising. Zij hebben meer gevraagd maar niet gekregen.

Veel teams zijn de laatste jaren in financiële moeilijkheden gekomen. In september kondigden Jaguar en Cosworth Motoren aan zich uit de Formule 1 terug te trekken. Zij konden verdere activiteiten niet langer verantwoorden wegens gebrek aan middelen. Het formule-1-seizoen 2004 eindigde afgelopen weekeinde met de Grote Prijs van Brazilië.