MARIBOR - Anton Geesink dreigt zich uit het Nederlandse judo terug te trekken. De olympisch kampioen overweegt zijn ere- en gewone lidmaatschap van de Judo Bond Nederland op te zeggen en te stoppen met zijn judoclinics en ambassadeurswerk. Geesink vreest dat zijn voortdurende conflicten met NOCNSF de relatie tussen de judobond en de sportkoepel hinderen.

NOC-voorzitter Blankert maakte dinsdag bekend dat hij Geesink uit zijn bestuur wil laten verwijderen. Het IOC-lid wekte de woede door zijn suggestie dat op Papendal financiële wantoestanden heersen. De twaalf grote sportbonden steunen het voornemen van Blankert.

Demoniseren

Geesink reageerde daar boos op in Slovenië, waar hij het EK judo bijwoont. "Ze zijn alleen maar bezig mij te demoniseren. Ik heb niemand beledigd of beschuldigd, alleen feiten gegeven. Sportbestuurders zijn allergisch voor mensen die duidelijk zijn of een mening hebben. Bovendien zijn er sportbonden die me steunen, maar dat niet durven te zeggen."

Geesink wil in elk geval de judobond niet in de weg zitten. De judoreus zal de nieuwe voorzitter Jos Hell, die zaterdag wordt gekozen, aanbieden op te stappen. Geesink bood de vorige preses Dolf van Vliet drie maanden geleden al aan om weg te gaan. "Ik wil voorkomen dat ik een obstakel ben. Misschien word ik wel lid van de bond in Oostenrijk, België of Frankrijk. Zo kan het niet doorgaan."

Voor het Nederlandse judo zou het vertrek van Geesink een gevoelig verlies zijn. Hij geeft jaarlijks in Slagharen vier clinics, waar hij zo'n 5000 kinderen voor zijn sport enthousiast probeert te maken. Daarnaast is hij in het buitenland een belangrijke ambassadeur voor de JBN.

Geesink, 21 keer Europees, twee keer wereld- en een keer olympisch kampioen, geniet nog altijd groot aanzien in de judowereld.

/SPORTNOCNSF eist maatregelen na gepeperde uitlatingen Geesink