De finale van de US Open gaat tussen Stan Wawrinka en Novak Djokovic. Het duo strijdt zondag om de titel.

Titelverdediger Djokovic rekende vrijdag in de halve finale af met de Fransman Gaël Monfils (6-3, 6-2, 3-6 en 6-2) en bereikte voor de zevende keer in zijn carrière de eindstrijd.

Wawrinka gaat de finale van het Amerikaanse Grand Slam-toernooi voor het eerst spelen. De als derde geplaatste Zwitser versloeg de Japanner Kei Nishikori in vier sets: 4-6, 7-5, 6-4 en 6-2.

De partij tussen Djokovic en Monfils in de hitte van New York, waar de hoge luchtvochtigheid voor zware omstandigheden zorgde, kende een bizar verloop. De Serviër liep in de eerste set al snel uit naar 5-0, maar liet de Fransman terugkomen tot 5-3, mede door drie dubbele fouten in één servicegame. De aanvoerder van de wereldranglijst haalde de set daarna alsnog binnen.

Djokovic leek op weg naar een simpele zege toen hij ook in de tweede set vijf games op rij pakte en die met 6-2 naar zich toe trok. Monfils, die alle twaalf voorgaande ontmoetingen met Djokovic had verloren, was geen schim van de man die eerder in het toernooi met zijn atletische spel soepele overwinningen had geboekt.

Schouders

De 30-jarige Fransman oogde verre van topfit. Regelmatig stond hij na een rally voorovergebogen uit te hijgen. Ook Djokovic bleek echter last te hebben van fysieke problemen. Voorafgaand aan de US Open worstelde de Serviër met een polsblessure, nu speelden vooral zijn schouders op. Tot twee keer toe vroeg de winnaar van twaalf Grand Slam-titels een medische time-out aan om beide schouders te laten behandelen.

Djokovic gaf in de derde set een vroege voorsprong uit handen. Monfils pakte vijf games op rij en trok de set met 6-3 naar zich toe. Uit frustratie scheurde Djokovic zijn T-shirt aan flarden. De vierde set kende weer een opvallend verloop, met aanvankelijk breaks over en weer. Op 3-2 nam Djokovic echter het initiatief in handen en die stond hij niet meer af.

Wawrinka

De wedstrijd tussen Wawrink en Nishikori begon in een broeierig New York met een bijna perfecte set van de Japanner, die maar twee fouten maakte. In de vierde game van de tweede set raakte Wawrinka, de nummer drie op de wereldranglijst, op dreef. Nishikori, de nummer zeven van de wereld, kwam daarna niet meer terug in de wedstrijd.

Djokovic hoopt zondag voor de derde keer de US Open te winnen. Dat deed hij eerder in 2011 en 2015; in 2007, 2010, 2012 en 2013 verloor hij de finale.

Djokovic speelt in New York zijn 21e Grand Slam-finale, één meer dan Rafael Nadal. Alleen Roger Federer stond vaker in de eindstrijd (27 keer). 

Van zijn 23 wedstrijden tegen Wawrinka heeft Djokovic er negentien gewonnen. De Serviër zegevierde dit jaar al op de Australian Open en Roland Garros.