De Nederlandse honkballers zijn het EK in eigen land begonnen met een simpele zege op Groot-Brittannië. De titelverdediger was vrijdagavond in Hoofddorp al na zeven innings klaar met de Britten: 11-1.

Kalian Sams, Gianison Boekhoudt, Dashenko Ricardo en Stijn van der Meer sloegen allen twee punten binnen voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Eerder op de dag won Duitsland in de groep van Nederland met 4-0 van Zweden en rekende Tsjechië in zeven innings simpel af met Rusland (12-0).

In de andere poule waren er drie walk-overs op de eerste dag van het EK. Frankrijk had geen kind aan Kroatië (16-1), Italië was veel te sterk voor Griekenland (21-2) en Spanje liet weinig heel van België (11-1).

Bernadina

De formatie van Steven Janssen startte tegen Groot-Brittannië met Roger Bernadina in het midveld.

De 32-jarige Antilliaan met 548 wedstrijden ervaring in de Major League Baseball (MLB) kwam pas donderdagochtend aan in Nederland, nadat zijn seizoen bij de Las Vegas 51s op het niveau net onder de MLB dinsdag was afgelopen.

Oranje kwam op Sportpark Pioniers al in de eerste inning op een 3-0 voorsprong door een tweehonkslag van aangewezen slagman Boekhoudt en een verre tweepuntenhomerun van rechtsvelder Sams.

Mede door twee keer vier wijd van de tweede Britse pitcher Rei Martinez, een veldfout van catcher Brett Rosen en een opofferingsslag in het rechtsveld van Randolph Oduber tilde Nederland de stand in de derde inning naar 6-1.

Catcher Ricardo maakte in de vijfde inning het zevende Nederlandse punt met een solohomerun tegen het scorebord in het linksveld. Een inning later scoorde Oranje nog vier keer door vijf honkslagen.

Markwell

Het verschil was zo tien (11-1), waardoor de wedstrijd al na zeven in plaats van negen innings voorbij was.

De Nederlandse startende werper Diegomar Markwell stond zes innings op de heuvel en kreeg maar twee honkslagen tegen.

De ervaren linkshander moest in de tweede inning een run toestaan na schijn, maar verder kwam hij amper in de problemen tegen de jonge Britse slagploeg.

Berry van Driel gooide het duel in de zevende inning met drie keer drie slag in stijl uit.

Nederland, dat al 21 keer Europees kampioen werd, treft zaterdag vanaf 19.00 uur de Duitsers in zijn tweede groepsduel.