Dafne Schippers heeft vrijdag wederom een sprintduel met de Jamaicaanse Elaine Thompson verloren. De Utrechtse wereldkampioene op de 200 meter boog bij de Memorial van Damme in Brussel, de finale van de Diamond League, voor Thompson op de 100 meter.

De olympisch kampioene op deze afstand won in 10,72 seconden, Schippers spurtte naar de tweede plaats in 10,97.

Door haar vierde overwinning won Thompson ook de zogeheten Diamond Race op de 100 meter. De prijs is 40.000 dollar en een diamant. Schippers moest genoegen nemen met de tweede plek.

De 24-jarige Nederlandse had een kleine kans op de eindzege, maar dan had ze de wedstrijd in Brussel moeten winnen en mocht Thompson geen tweede worden.

Schippers kwam met haar tijd van 10,97 niet in de buurt van haar Nederlands record van 10,81. "Ik had een fatsoenlijke start, maar toen ik halverwege wilde versnellen, voelde ik mijn hamstrings tegenstribbelen."

"Ik ben toch blij dat ik het seizoen op deze manier kan eindigen'', zei Schippers, die vorige week in Zürich wel werd gehuldigd als winnares van de Diamond Race op de 200 meter. Al werd ze toen ook verslagen door Thompson, evenals in de olympische finale in Rio.

Martina

Churandy Martina eindigde als derde op de 200 meter. De 32-jarige sprinter van Curaçao liep 19,98 seconden. Hij zat slechts één honderdste achter de nummers één en twee, die met 19,97 dezelfde tijd liepen. De Jamaicaan Julian Forte kreeg na bestudering van de fotofinish de zege, de Brit Adam Gemili werd tweede.

Martina floreerde in de wedstrijden na de Spelen, waar hij als vijfde finishte in de finale van de 200 meter. Hij scherpte in Lausanne zijn Nederlands record op de 200 meter aan tot 19,81. Op de 100 meter kwam hij in Parijs tot 10,01.

In Brussel ging Martina vlot door de bocht en zette hij goed door op het rechte stuk, maar slaagde er net niet in Forte en Gemili voor te blijven. De Panamees Alonso Edward finishte als zesde, maar hij won wel de Diamond Race op de 200 meter. Martina werd tweede in dit klassement.