Het lid van de Wit-Russische delegatie die woensdag met de Russische vlag zwaaide bij de openingsceremonie van de Paralympische Spelen is geschorst. De man moest donderdag zijn accreditatie inleveren bij de organisatie.

Rusland mag niet meedoen aan het evenement in Rio de Janeiro vanwege het door de staat ondersteunde dopingbeleid in het land.

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) nam het politieke protest vanuit Wit-Rusland hoog op. De man heeft door het innemen van zijn accreditatie niet langer toegang tot de sportlocaties en het olympisch dorp.

Het IPC noemde geen naam, maar volgens Russische media gaat het om Andrei Fomotsjkin, directeur van het atletiekcentrum in Wit-Rusland.

Video: Paralympische Spelen officieel geopend

Held

De actie van de man werd in Rusland wel toegejuicht. "Hij is een held. Het was een eerbetoon aan onze sporters en een teken van solidariteit", liet een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten. "We zijn trots dat er zulke mensen bestaan. Zij staan boven de politiek."

Ook in Wit-Rusland werd positief gereageerd. "Indien we hierover vragen krijgen, zullen we die beantwoorden", zei een woordvoerder van de regering.