De associatie voor Europese competities (EFPL) is ontstemd over de plannen van de UEFA met de Champions League. Vanaf 2018 wordt de opzet van het toernooi gewijzigd.

De EFPL, die de Eredivisie en zeventien andere competities vertegenwoordigt, noemt de nieuwe opzet "op een onaanvaardbare manier schadelijk voor de binnenlandse competities".

In die nieuwe opzet worden vier clubs uit de grote vier voetballanden (Spanje, Engeland, Duitsland en Italië) direct tot het hoofdtoernooi toegelaten. Kampioenen van enkele kleinere landen worden daardoor tot een voorronde veroordeeld. Daarnaast wordt het prijzengeld meer verdeeld op basis van historische prestaties en minder op basis van de tv-markt.

"Er is een grote verandering in de Champions League aangekondigd, zonder steun of consensus van de verschillende binnenlandse competities", meldt de EFPL in een verklaring.

"Deze beslissing zal er voor zorgen dat het verschil tussen de rijke en andere clubs nog groter wordt."

Binnenlandse wedstrijden

De EFPL dreigt bovendien een overeenkomst met de UEFA, waarin staat dat binnenlandse wedstrijden niet tegelijkertijd met Champions League-duels mogen worden gespeeld, te schrappen.

Behalve de Eredivisie waren ook vertegenwoordigers van onder meer de Premier League, Bundesliga en Primera Division aanwezig bij de bijeenkomst van de EFPL waar het onderwerp besproken werd.