Bij de start van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro voelt Ronald Hertog zich in topvorm. "Ruim tien jaar geleden was ik bijna dood na een zwaar auto-ongeluk, in 2015 was ik de beste verspringer van Nederland." Nu gaat hij in Brazilië voor een medaille.

In aanloop naar de Paralympics kreeg de 27-jarige Hertog te maken met problemen als brekende blades en een strijd met atletiekbond IAAF over zijn deelname aan wedstrijden tussen valide sporters.

Maar nu het toernooi waar hij vier jaar naar toe heeft gewerkt op het punt van beginnen staat, steekt de atleet uit Gouda in blakende vorm.

"Dat voelde ik al zo in het trainingskamp in Portugal. En ook in Brazilië gaat het enorm goed.", vertelt Hertog aan NU.nl.

Eind vorige week arriveerde de verspringer annex sprinter in de Braziliaanse metropool. "In het begin was het nog even acclimatiseren en wennen aan het tijdsverschil. Op de training doe je het nog kalm aan, ook omdat het risico op blessures groot is", zegt Hertog.

Maar inmiddels traint Hertog voluit. "Ik voel dat ik enorm in vorm ben. Dat merk ik aan de afstanden die ik spring en de snelheden waarmee ik sprint. En ik heb slechts een korte warming-up nodig. Soms ben je een uur bezig met opwarmen, maar nu ben ik er eigenlijk binnen een half uur wel klaar voor."

Video: Minidocumentaire over Ronald Hertog

Brekende blades

Tijdens de Paralympics van 2012 won Hertog nog brons als speerwerper, maar door een zware schouderblessure heeft hij zich toegelegd op het verspringen. In die discipline maakte hij een stormachtige ontwikkeling door. Dankzij keihard trainen verbeterde hij zijn persoonlijk record van 5 naar 7,57 meter.

Zijn blades bleken niet bestand tegen de krachtige afzet voor zijn sprong. Tweemaal tijdens een training en één keer bij een wedstrijd brak een blade doormidden. "Dat is geen probleem, want je schroeft er zo een nieuwe blade op. Maar ik viel steeds hard op de springbalk."

"Je moet je voorstellen dat ik met 36 kilometer per uur ren en opeens neerval. Vergelijk het met een wielrenner die uit het niets zijn voorwiel verliest. Ik heb er geen echte blessures aan overgehouden, maar verloor wel het vertrouwen in mijn materiaal."

Duitse topfavoriet

Het leidde ertoe dat Hertog zichzelf noodgedwongen een nieuwe techniek aanleerde. Kortgezegd komt het erop neer dat hij krachtiger afzet in zijn voorlaatste pas, zodat er minder druk komt op zijn blade bij de sprong.

Met zijn nieuwe springtechniek wist Hertog zijn prestaties te verbeteren. Zelfs in die mate dat hij hoopt de Duitse topfavoriet Markus Rehm tijdens de Paralympics te kunnen verslaan. "Dat zou voor de eerste keer zijn", zegt Hertog. "Markus is een klasse beter dan de rest. Maar ik heb het idee dat ik het gat aan het dichten ben."

Met een pr van 8.40 springt Rehm bijna een meter verder dan Hertog. Met die afstand had Rehm vorige maand op de Olympische Spelen goud gewonnen.

Strijd met IAAF

Maar Rehm en Hertog mogen van de internationale atletiekbond IAAF niet deelnemen aan wedstrijden met valide atleten. In 2015 was dat nog wel toegestaan en werd Hertog Nederlands kampioen verspringen.

Hertog voelt geen afgunst bij valide atleten, omdat hij mogelijk voordeel zou hebben van zijn blade bij het verspringen. "De Nederlandse verspringers hebben juist veel bewondering voor mijn prestaties. Ze zien dat ik door hard trainen steeds verder ben gaan springen."

"Helaas ziet de IAAF dat anders. Die kijkt alleen naar mijn prothese. Ik vind dat Markus, ik en andere paralympische sporters daarmee tekort worden gedaan. Laat ik het zo zeggen: als blades werkelijk een voordeel zouden opleveren, hoe kan het dan dat alleen Markus en ik zich kunnen meten met valide sporters?"

Rehm en Hertog vochten hun uitsluiting van evenementen voor valide sporters door de IAAF aan. Een door hen ingediend onderzoek dat aantoont dat blades geen positief of negatief effect hebben bij het verspringen, werd door de IAAF als "niet voldoende" bestempeld om het besluit terug te draaien.

De strijd van Rehm en Hertog om in de toekomst wel weer te mogen deelnemen aan wedstrijden met valide sporters, loopt nog steeds. "We zijn daar nog altijd mee bezig. Het zou voor mij een droom zijn om aan de Olympische Spelen deel te nemen", zegt Hertog. "Maar op dit moment is het geen concreet doel."

Medaille

Wel concreet zijn nu de Paralympische Spelen in Rio. De openingsceremonie in de nacht van woensdag op donderdag moest Hertog aan zich voorbij laten gaan, vanwege de 48-uursregel van NOC*NSF, die sporters die snel in actie moeten komen verplicht om te rusten.

Vier jaar geleden bij de Paralympics in Londen was Hertog als vlaggendrager het stralend middelpunt van de Nederlandse equipe, een ervaring die hij nog altijd koestert.

"Elke keer als ik daar aan denk, krijg ik weer veel energie. Als aanvoerder van de Nederlandse ploeg heb ik me toen ten doel gesteld om iedereen persoonlijk te leren kennen. Hier in Rio zie ik deze dagen veel bekenden en de Nederlandse sporters die er voor het eerst bij zijn, wil ik ook allemaal spreken."

Op de 100 meter sprint in de categorie T43/44 hoopt Hertog zich in de nacht van donderdag op vrijdag voor de finale van zaterdagnacht te plaatsen.

Bij het verspringen is een medaille het doel. Die finale is een week later, in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 september.