Liberty Media, de nieuwe eigenaar van de Formule 1, wil de teams direct betrekken bij de uitbating van de autosportklasse. 

Het Amerikaanse bedrijf wil voor de autosport niet alleen nieuwe geldbronnen aanboren en de sport op een nieuwe manier vermarkten. Het streeft er ook naar de Formule 1-teams als investeerders en aandelenhouders voor zich winnen. Sommige teams zouden zich volgens de nieuwe eigenaar al hebben gemeld.

"Ik zie grote kansen voor de Formule 1, voor de sport, voor de investeerders en voor de fans", zegt de nieuwe Amerikaanse voorzitter Chase Carey.

Carey is afkomstig van 21st Century Fox en is een vertrouweling van mediamagnaat Rupert Murdoch. Verwacht wordt dat hij de positie van de Formule 1 in de digitale media en social media wil gaan uitbouwen.

"Misschien is het goed dat een Amerikaans bedrijf de Formule 1 koopt", zei teambaas Toto Wolff van Mercedes. "Er zijn genoeg zaken die we kunnen leren van de Amerikaanse aanpak, zeker in de digitale gebieden."

In de nieuwe opzet moeten de raceteams ook zelf een belang kunnen nemen in de sport. Op dit moment heeft geen enkel team een aanzienlijk aandelenpakket in de Formule 1. In het verleden heeft de vorige grootaandeelhouder CVC Capital aandelen aan teams te koop aangeboden, maar een akkoord bleef uit door de hoge vraagprijs.

18,7 procent

Liberty Media maakte woensdag bekend voor een totaalbedrag van 8 miljard dollar de eigenaar van de Formule 1 te worden. Beide partijen waren al enige tijd in gesprek. Liberty Media koopt in eerste instantie 18,7 procent van de aandelen en wordt later volledig eigenaar.

De huidige directeur Bernie Ecclestone blijft voorlopig in functie. De Brit werd in 1978 de baas van de Formula One Constructors Association (FOCA). Met de verkoop van de televisierechten van de races in de Formule 1 verdiende hij miljoenen en werd hij de machtigste man in de autosport. 

Onder hem groeide de omzet van de Formule 1 naar 1,9 miljard dollar per jaar. Ook na de overname van een groot deel van de aandelen door CVC Capital in 2006 bleef Ecclestone aan als baas van de Formule 1.