PEC Zwolle blijft ondanks de vier ernstige knieblessures in de afgelopen twee jaar op kunstgras spelen, zo is de uitkomst van een interne evaluatie bij de club.

De Zwollenaren raakten vorige week Rick Dekker voor langere tijd kwijt, nadat de middenvelder bij een training op het kunstgras is het Mac3Park Stadion zijn kruisband afscheurde. 

Sinds november 2014 liepen ook Thanasis Karagounis, Max de Boom en Mustafa Saymak een ernstige kruisbandkwetsuur op.

"Deze uiterst betreurenswaardige incidenten, veroorzaken iedere keer weer een emotionele schok, zowel binnen als buiten de club", schrijft PEC-voorzitter Adriaan Visser donderdag in zijn column op de website van de club.

"Dergelijke blessures zijn voor PEC aanleiding om, elke keer weer, het gebruik van kunstgras te evalueren. De uitkomst van deze evaluatie is iedere keer, ook na het meest recente incident, hetzelfde. Namelijk dat het spelen op kwalitatief goed kunstgras, op basis van de huidige wetenschap en informatie ten opzichte van natuurgras, geen verhoogd risico op dergelijke blessures oplevert."

Medische staf

PEC sprak de afgelopen weken ook met de directie van GreenFields, de leverancier van de kunstgrasmat. "Ook deze conversaties bevestigen bovengenoemde conclusies", schrijft Visser.  

"Wel is intern binnen de club afgesproken met de medische staf, dat er contact wordt opgenomen met de Wetenschapscommissie van de Verenging van Sportgeneeskunde." 

"Daarin zal de vraagstelling worden ingebracht of eventueel aanvullend onderzoek zinvol is, naar het effect knieblessures bij het spelen op kunstgras in het algemeen en de recente kruisbandblessures bij PEC in het bijzonder."

Oplossing

Visser betreurt het dat naar zijn mening ieder incident op kunstgras wordt aangegrepen als bewijs dat een Eredivisie op louter echt gras dé oplossing zou zijn van alle problemen in het betaald voetbal. 

"Deze constatering is wat ons betreft te kort door de bocht. Krantenkoppen zoals ‘horrorgras’ en ‘knieënkiller’ als kwalificatie voor het kunstgras, zijn naar het oordeel van PEC Zwolle niet bevorderlijk voor een objectieve/zakelijke discussie op dit punt."

PEC komt zaterdag weer in actie op het kunstgras in het Mac3Park Stadion. De ploeg van Ron Jans neemt het op tegen FC Utrecht.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie