Titelverdediger Thomas Pieters is de grote afwezige bij het KLM Open, dat donderdagochtend op golfbaan The Dutch in het Gelderse Spijk is begonnen. 

De Belg is afgelopen maandag door een wesp gestoken en dat veroorzaakte bij hem een allergische reactie. De Zuid-Afrikaan Jake Roos is als vervanger aangewezen.

Pieters zou donderdag aan de 97e editie beginnen met een rondgang langs de achttien holes in een groep samen met de Nederlandse kanshebber Joost Luiten en de Oostenrijker Bernd Wiesberger.

De absentie van Pieters is voor de organisatie een flinke tegenvaller. Hij was na zijn overwinning in augustus in Denemarken en zijn uitverkiezing voor het Europese team voor de Ryder Cup één van de grote publiekstrekkers.

Lafeber

Met name veel Belgische golfliefhebbers hadden zich verheugd op het optreden van Pieters. Er worden deze week veel bezoekers uit België verwacht in Spijk.

"Dit is het ergste scenario denkbaar", schrijft Pieters op Twitter. "Het spijt me zeer voor de vele Belgische fans die al onderweg waren om mij te supporteren. Ik ben het aan hen verschuldigd volgend jaar terug te komen en voor de titel te gaan", 

België heeft nog altijd drie ijzers in het vuur met met de geroutineerde Nicolas Colsaerts en eerstejaars professional Thomas Detry. De derde Belg in het KLM Open is amateur Alan de Bondt.

Maarten Lafeber neemt voor de 21e keer deel aan het Nederlandse toptoernooi. Daarmee is hij de nieuwe recordhouder. Robert-Jan Derksen, die in 2014 stopte, deed twintig keer mee.

Het KLM Open duurt nog tot en met zondag. In totaal doen er achttien Nederlanders mee. Wouter de Vries werd op het laatste moment als achttiende Nederlander aan de startlijst toegevoegd, na de afmelding van de Brit Anthony Wall.