Ryan Lochte is voor tien maanden geschorst door de Amerikaanse zwembond vanwege zijn betrokkenheid bij een incident in Rio de Janeiro tijdens de Olympische Spelen vorige maand.

Dat melden diverse Amerikaanse media. De zwembond en het olympisch comité van de Verenigde Staten wilden de straf niet bevestigen.

Lochte raakte samen met drie andere Amerikaanse zwemmers in opspraak na een nachtelijk incident bij een tankstation.

Het kwartet beweerde dat het slachtoffer was geworden van een gewapende beroving, maar uit camerabeelden bleek dat de zwemmers na een avond stappen vernielingen hadden aangericht bij het tankstation.

Valse aangifte

Vier sponsors van de 32-jarige Lochte trokken zich terug, nadat hij toegaf dat hij "het verhaal van de beroving wat overdreven had". In Rio won Lochte goud met het Amerikaanse estafetteteam op de 4x200 meter vrije slag.

De vier zwemmers wordt een valse aangifte ten laste gelegd. Daarnaast hebben ze volgens de Braziliaanse autoriteiten een toilet vernield en wildgeplast.

Ook de drie andere betrokken zwemmers Gunnar Bentz, Jimmy Feigen en Jack Conger zouden volgens Amerikaanse media geschorst zijn, al is de lengte van hun straffen onbekend.