Voor titelverdediger en 21-voudig Europees kampioen Nederland telt bij het EK in eigen land dat vrijdag van start gaat zoals altijd alleen het goud. Bondscoach Steve Janssen heeft er alle vertrouwen in dat zijn ervaren en sterke selectie met die druk om kan gaan.

"Wij kunnen op dit EK eigenlijk alleen maar verliezen en niet winnen", aldus Janssen in gesprek met NU.nl.

"Maar de jongens zijn professioneel genoeg dat ze ook maar één ding willen en dat is winnen, winnen en winnen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het gevoel heb dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft."

Oranje heroverde twee jaar geleden bij het EK in Tsjechië de Europese titel op Italië, in een rechtstreeks duel in de finale. De aartsrivaal en tienvoudig Europees kampioen was er in 2012 en in 2010 juist met het goud vandoor gegaan.

"Een aantal van de spelers die er nu ook weer bij zijn, is de toernooien van 2010 en 2012 nog niet vergeten", zegt Janssen, die al jaren deel uitmaakt van de technische staf van het Nederlands team. "Wat dat betreft staan de neuzen dezelfde kant op."

"Of we het nog weleens hebben over 2010 en 2012? Laat ik het zo zeggen: wij richten ons op dit moment alleen op positieve dingen. Maar links of rechts haal je er weleens wat uit het verleden bij, op de momenten dat je het echt nodig hebt."

Druk

De nederlaag tegen Italië in de EK-finale van 2012 was extra pijnlijk, omdat dat toernooi ook door Nederland werd georganiseerd. Janssen hoopt dat de lessen van dat EK hem de komende anderhalve week kunnen gaan helpen.

"Ik zat toen ook in de technische staf (als pitching coach, red.) en merkte dat het spelen in eigen land iets extra's met zich mee bracht. Extra druk wil ik het niet noemen, maar er rustte wel wat extra's op de schouders van de spelers. We gaan proberen daar dit toernooi iets anders mee om te gaan."

De Belg wil niet vertellen wat hij daar concreet mee bedoelt. "Ik ga niet alles blootgeven", glimlacht hij.

"Maar we gaan het toernooi meer benaderen als een toernooi als alle anderen. Zo moet het ook. Een EK is een EK, of je 'm nou in Hoofddorp, Italië of Luxemburg speelt. Het enige verschil is dat de familie en vrienden van de jongens nu op de tribune zitten."

Spelen

Toch weet Janssen ook dat een EK in eigen land weer kan helpen om de populariteit van zijn sport in Nederland te vergroten.

Het Europese titeltoernooi valt wat dat betreft op een gunstig moment, want vorige maand werd definitief bepaald dat honk- en softbal in 2020 bij de Zomerspelen in Tokio terugkeren op het olympische programma.

"Het spreekt voor zich dat hoe meer internationaal honkbal en honkbal op niveau te zien is op de Nederlandse velden, hoe mooier dat is voor de sport in Nederland", stelt de bondscoach. "Laten we hopen dat dit EK, en het feit dat onze sport in 2020 weer olympisch is, voor meer aandacht zorgt voor het honkbal."

"Maar dat verandert beide niks aan ons doel op dit toernooi. We hebben nog steeds dezelfde drive om hier het EK te winnen."

Oranje begint het EK vrijdagavond om 19.00 uur in Hoofddorp met een wedstrijd tegen Groot-Brittannië.