De Graafschap heeft woensdag een schikkingsvoorstel van de KNVB geaccepteerd. Naar aanleiding van ongeregeldheden na afloop van een wedstrijd tegen Go Ahead Eagles moet de club uit Doetinchem een wedstrijd zonder publiek spelen.

Bovendien moet de club uit de Jupiler League een boete van 17.500 euro betalen.

Eind mei bij de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles vielen supporters van De Graafschap spelers van de tegenpartij aan. Bij dat duel in de play-offs degradeerde De Graafschap uit de Eredivisie.

De Graafschap laat weten dat het heeft overwogen om het schikkingsvoorstel naast zich neer te leggen, zodat de aanklager van de KNVB de zaak zou gaan behandelen.

"Met name omdat door de onvoorwaardelijke wedstrijd zonder publiek juist de goedwillende en onschuldige supporters worden gestraft", meldt de club op zijn website. "Het aanwezige risico op een nog zwaardere straf heeft de club echter doen besluiten om het schikkingsvoorstel wel te accepteren."

Het is nog onduidelijk welke wedstrijd zonder publiek gespeeld zal worden.

De Graafschap heeft een aantal raddraaiers aangemeld bij de KNVB en het Openbaar Ministerie. Het onderzoek naar die individuen loopt nog.

De Graafschap spreekt afschuw uit over gedrag eigen aanhang​
 

De Graafschap spreekt afschuw af over gedrag eigen aanhang
De Graafschap spreekt afschuw af over gedrag eigen aanhang

Go Ahead Eagles

Ook Go Ahead Eagles accepteerde woensdag een schikkingsvoorstel van de KNVB. De naar de Eredivisie gepromoveerde club krijgt een voorwaardelijke straf van een duel zonder publiek en moet een boete van 12.500 euro betalen.

Die straf is opgelegd wegens wanordelijkheden rond de thuiswedstrijd tegen De Graafschap in de play-offs.

Supporters van Go Ahead betraden na die wedstrijd het veld van De Adelaarshorst. Ze staken vuurwerk af en zochten de confrontatie met fans van De Graafschap in het bezoekersvak. 

''Nog één misdraging van deze aard en het absolute doemscenario doet zich voor: een competitiewedstrijd in een lege Adelaarshorst. Zonder publiek, zonder support en dus zonder twaalfde man'', schrijft de clubleiding. ''Het is de komende twee jaar lang vijf voor twaalf.''