Michael van Praag kan tijdens de voorzittersverkiezing bij de Europese voetbalbond UEFA rekenen op de stemmen van Engeland en België. 

Beide nationale bonden maakten woensdag bekend de voorzitter van de KNVB te steunen. "We kennen Michael van Praag goed en hebben de afgelopen jaren nauw met hem samengewerkt, vooral in ons gezamenlijke streven naar hervormingen bij de FIFA", zei vicevoorzitter David Gill van de Engelse bond FA.

De Belgische bondsvoorzitter François De Keersmaecker noemt Van Praag woensdag een "erg gerespecteerde Europese voetballeider". 

"Hij heeft de nodige ervaring, kennis en geloofwaardigheid om de UEFA met de nodige ethiek en dynamiek te leiden in deze tijden van snelle verandering in de voetbalwereld. Wij hebben in het verleden vaak en intensief samengewerkt en daar altijd een heel goed gevoel aan overgehouden."

Twee kandidaten

De 68-jarige Van Praag neemt het tijdens de verkiezing op tegen Aleksander Ceferin, de voorzitter van de Sloveense bond. De Spanjaard Angel Maria Villar trok zich dinsdag terug. De preses van de Spaanse bond en langstzittende vicevoorzitter bij de UEFA kon op weinig steun rekenen vanuit Europa.

''Met Van Praag als UEFA-voorzitter krijgt het Europees voetbal het sterke en geloofwaardige leiderschap dat het nodig heeft, zeker op dit cruciale moment'', vindt Gill, die tevens lid is van het UEFA-bestuur.

''Hij heeft een uitstekende reputatie opgebouwd tijdens zijn werk bij Ajax en de Nederlandse bond. Hij kan de Europese bonden waardig en integer vertegenwoordigen en de UEFA vooruit helpen. Van Praag is de juiste man om alle aspecten van het Europese voetbal dichter bij elkaar te brengen, zeker met zijn kennis van het clubvoetbal.''

Opspraak

De 55 landen die bij de UEFA zijn aangesloten, kiezen volgende week woensdag in Athene een opvolger van de opgestapte Michel Platini.

Eerder werd al bekend dat de bonden van Duitsland, Rusland, Frankrijk en veel Oost-Europese en Scandinavische landen op Ceferin zullen stemmen.

De Sloveen kwam deze week in opspraak door een artikel in een Noors voetbalblad, waarin wordt gesuggereerd dat hij met hulp van FIFA-voorzitter Gianni Infantino stemmen heeft gewonnen.

Infantino zou via een van zijn directeuren, de Noor Kjetil Siem, beloftes hebben gedaan aan de Scandinavische bonden over de organisatie van het EK in 2024 of 2028 als tegenprestatie voor de steun aan Ceferin.

Van Praag reageerde geschokt op dat verhaal. "Als het waar is, dan zijn we terug bij de oude manier van werken in het voetbal. Dit is precies waarin ik verandering wil brengen", schreef hij op Twitter.