Robin Olsen kreeg dinsdagavond volop complimenten voor zijn optreden tegen Oranje. Het was vooral aan de Zweedse keeper te danken dat de WK-kwalificatiewedstrijd in Solna in een 1-1 gelijkspel eindigde.

In 1.98 lange doelman was voortdurend een sta-in-de-weg voor Oranje. Met name bij enkele grote kansen voor Davy Klaassen redde de 26-jarige doelverdediger van FC Kopenhagen subliem.

Oranje schoot dinsdagavond elf keer op doel, tegenover drie pogingen voor de Zweden. Olsen hoefde alleen te capituleren bij een inzet van Wesley Sneijder, die scoorde in de rebound nadat de keeper een inzet van Daryl Janmaat nog wel gekeerd had.

Olsen speelde tegen Oranje zijn vijfde en tot dusverre belangrijkste interland. Na het EK van afgelopen zomer nam doelman Andreas Isaksson na 133 interlands afscheid bij de natioanale ploeg.

"Robin was onze beste speler vandaag", stelt de Zweedse bondscoach Janne Andersson in Aftonbladet.

Dankbaar

"Het is belangrijk om een keeper te hebben waar je op kunt vertrouwen en dat heeft hij echt waargemaakt."

De Zweedse doelpuntenmaker Marcus Berg was de doelman eveneens dankbaar: "Ik heb hem nog nooit zo goed zien spelen. Ik ben ontzettend blij voor hem. Hij heeft ons vandaag gered."

Olsen toonde zich ook tevreden met zijn eigen optreden. "Ik heb zeker niet elke wedstrijd zo veel te doen als vandaag. Ik kan wel zeggen dat ik goed gespeeld heb."

Zijn belangrijkste redding verrichtte Olsen naar eigen zeggen op een kopbal van Klaassen. "Het was niet gunstig geweest om meteen in het begin van de tweede helft de gelijkmaker tegen te krijgen. Die kopbal was goed, maar mijn redding ook."

Afgekeurde treffer

Toen Bas Dost vlak voor tijd raak kopte, dacht Olsen even dat Zweden zou verliezen. De treffer werd afgekeurd door de Italiaanse arbiter Daniele Orsato, wegens een lichte duw van Dost.

"Ik dacht even 'verdomme'. Maar ik dacht ook meteen dat het een vrije trap voor ons moest zijn. Victor Lindelöf sprong het eerst en had de bal kunnen koppen als hij niet geduwd werd."

Bekijk stand, programma en topscorers in de WK-kwalificatie