Danny Blind kon het Nederlands elftal weinig verwijten na het gelijkspel tegen Zweden (1-1) in het eerste WK-kwalificatieduel, maar de bondscoach baalde wel flink van de gemiste kansen.

"We hebben goed en gedisciplineerd gespeeld, maar we doen onszelf tekort door te weinig te scoren. We hadden hier drie punten moeten pakken", aldus Blind dinsdagavond na afloop in Solna tegen de NOS.

Oranje domineerde in Zweden, maar kwam vlak voor rust op achterstand na een fout van Kevin Strootman. De middenvelder verspeelde de bal rond zijn eigen strafschopgebied, waarna Marcus Berg optimaal profiteerde.

Wesley Sneijder schoot na 67 minuten de gelijkmaker binnen uit een rebound, maar ondanks vele kansen en een afgekeurde treffer van Bas Dost na vermeend duwen bleef Nederland steken op 1-1.

Blind hekelde de beslissing om de treffer van Dost af te keuren. "Ik vond de scheidsrechter een heel sterke wedstrijd fluiten, maar dit was een heel grote fout. Aan de andere kant hadden we op dat moment al op voorsprong moeten staan. 3-1 of 4-1 was normaal geweest, maar goals maken blijft een essentieel onderdeel van voetbal."

Sneijder

Toch houdt Blind een redelijk positief gevoel over aan het duel met Zweden. De coach was onder meer tevreden met het spel van Wesley Sneijder, die begon als linksbuiten.

"Wesley was tot het einde toe gedisciplineerd in de omschakeling. Hij scoorde en gaf voeding aan de aanvallers. Overigens waren er tal van spelers in goede doen, zoals Vincent Janssen en Davy Klaassen. Ik heb een goed Nederland gezien dat de wil uitstraalde om te winnen."

Net als Nederland bleef ook Frankrijk steken op een gelijkspel in poule A. Wit-Rusland hield de verliezend EK-finalist op 0-0. Bulgarije won een spectaculair duel met Luxemburg: 4-3.