Bert van Marwijk heeft dinsdag met Saoedi-Arabië een belangrijke overwinning geboekt in de kwalificatiereeks voor het WK 2018 in Rusland. 

Door twee late penalty’s werd tegen Irak een 1-0 achterstand in de laatste tien minuten omgebogen in een 2-1 overwinning.

Saoedi-Arabië keek sinds de achttiende minuut tegen een achterstand aan door een goal van Mohannad Abdul-Raheem, maar in de slotfase kantelde de wedstrijd. Nawaf Al-Abid schoot in de 81e en de 88e minuut raak vanaf de strafschopstip, waardoor de bezoekers er toch met de volle buit vandoor gingen.

"Het was een moeilijke wedstrijd", zegt Van Marwijk in een eerste reactie tegen Voetbal International. "Irak speelt zeer opportunistisch. Veel lange ballen op hun met twee spitsen en dan drukzetten en gokken op de tweede bal."

"In de tweede helft ging dat veel beter. Toen lieten we de tegenstander lopen en uiteindeljk viel de een na de ander met kramp uit. Het was geen toeval dat we uiteindelijk in de slotfase toesloegen. De tegenstander was helemaal op."

Zes punten

Door de overwinning staat Van Marwijk er met Saoedi-Arabië uitstekend voor in de Aziatische zone. Dankzij de eerdere 1-0 zege op Thailand heeft de voormalig bondscoach van Oranje nu met zes punten uit twee duels de eerste plaats in de poule in handen.

Naast Saoedi-Arabië, Irak en Thailand zitten Japan, Australie en de Verenigde Arabische Emiraten in de groep B van de laatste ronde in Azië. De eerste twee uit de poule plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De nummer drie speelt een play-off.

De wedstrijd tussen Irak en Saoedi-Arabië werd in Maleisië gespeeld. Door de gevaarlijke situatie mag Irak voorlopig niet in eigen land spelen.