Nairo Quintana heeft zondag in de vijftiende etappe van de Ronde van Spanje een grote stap richting de eindzege gezet. De rodetruidrager werd tweede in de zware bergetappe. De rit werd gewonnen door de Italiaan Gianluca Brambilla.

De 26-jarige Quintana ging al vroeg in de aanval en bleef uiteindelijk alleen over met Brambilla. Chris Froome kon niet mee en werd verliezer van de dag. 

De Britse Tourwinnaar van Sky reed vrijwel de gehele rit op achterstand en kwam 2.42 achter Quintana over de streep in de Spaanse wintersportplaats Sallent de Gállego.

Contador kende net als Quintana een goede dag. De ervaren Spanjaard maakte net als Quintana deel uit van de vroege kopgroep en finishte op een halve minuut achterstand als derde.

Froome had al een achterstand van 54 seconden op Quintana, die zich onlangs liet ontvallen dat hij komende vrijdag graag met een voorsprong van drie minuten aan een tijdrit over 37 kilometer wil beginnen. Dat lijkt te gaan lukken. De Colombiaan van Movistar heeft in het algemeen klassement nu een voorsprong van 3.37 op 31-jarige Froome.

Esteban Chavez, die zondag niet met de besten mee kon, staat derde met 3.57 achterstand op zijn landgenoot Quintana. Contador is de nummer vier van het algemeen klassement. Hij begint maandag met 4.02 minuten achterstand aan de zestiende etappe, een vlakke rit over 158 kilometer van Alcaniz naar Peniscola.

Korte rit

De vijftiende rit, van Sabiñánigo naar Aramon Formigal, was met 118 kilometer de op een na kortste van deze Vuelta, maar met drie beklimmingen wel een van de zwaarste.

Met de tijdrit in het achterhoofd wilde Quintana niet lang wachten met aanvallen en na acht kilometer wist hij zich, evenals Contador, met een grote groep los te maken van het peloton. Froome en Chavez konden niet mee en wisten ook niet te voorkomen dat er snel een flink gat ontstond.

Op zestig kilometer van de meet bedroeg de voorsprong van de kopgroep met veertien renners drie minuten, waardoor Contador virtueel de nummer twee van het algemeen klassement was. Daarachter had Froome het lastig, ook omdat het peloton in twee stukken uiteen was gevallen. De Sky-renner had amper ploeggenoten om zich heen.

Acht renners

Aan het begin van de derde en laatste klim, op dertien kilometer van de meet, was de voorsprong van Quintana en Contador weliswaar teruggelopen tot twee minuten, maar het was wel duidelijk dat Froome niet meer zou kunnen aansluiten.

Ondertussen trokken Contador en Quintana door. Steeds meer renners uit de kopgroep haakten af, waardoor zeven kilometer van de finish nog acht renners over waren. Vijf kilometer later waren alleen Quintana, Contador en Brambilla nog over.

Daarachter had Froome het bijzonder moeilijk. De achterstand van de Sky-kopman werd alleen maar groter, terwijl Quintana en Brambilla wegreden bij Contador. De rodetruidrager besefte dat hij de grote winnaar van de dag was en gunde de Italiaan van Etixx-QuickStep de ritzege.