Lotto-Jumbo-ploegleiders Addy Engels en Jan Boven zijn trots op Robert Gesink, die zaterdag in de koninginnenrit van de Ronde van Spanje op fraaie wijze naar de ritzege reed, en zien de Vuelta als geslaagd.

Gesink troefde in de finale van de loodzware rit de Fransman Kenny Elissonde en de Rus Egor Silin af. De 30-jarige Nederlander boekte zijn eerste succes in een grote ronde.

"Het was ontzettend spannend in de finale", aldus Engels. "We hadden de koersradio, maar die spraken vooral over de klassementsmannen, en als je dan uiteindelijk hoort dat Gesink gewonnen heeft is dat een opluchting."

Engels vreesde vooral voor de Brit Simon Yates van Orica–BikeExchange. "Yates heeft een goede klim gereden door steeds dichterbij te komen en uit te lopen op de klassementsmannen. We hebben de tijdsverschillen aan Gesink doorgegeven en zijn hem blijven coachen."

Dat Gesink het kon afmaken maakte Engels trots. "In de finale bleven we geloven in de sprint van Gesink. De mannen met wie hij vooraan reed zijn explosief en we wisten wat Gesink maandag (de Achterhoeker werd toen tweede, red.) had laten zien. Dat hebben we hem ook steeds verteld en daarom ging hij vroeg de sprint aan."

Boven

Ook ploegleider Boven kon zijn geluk niet op. "Super dat het zo uitpakt. Je bedenkt plannetjes voor de koers, maar je moet altijd afwachten of je de kans krijgt ze uit te voeren", zegt hij volgens De Telegraaf.

"Vandaag klopte alles en ja, dat is fijn om ook eens te beleven. Onze Vuelta is nu geslaagd, zeker na wat er de eerste week is gebeurd met Steven Kruijswijk en Enrico Battaglin." Beide renners van Lotto-Jumbo vielen uit.

Volgens Boven is de Nederlandse ploeg geslaagd in een missie. "Het was een doel om met Robert een rit te pakken. We hebben er heel hard aan gewerkt om hem te overtuigen van een andere manier van koersen. Hij is gewend aan te klampen en altijd volle bak te gaan."

"Door het eerder in de ronde een enkele keer te laten lopen, spaarde hij energie en ontstond er ruimte die de klassementsmannen je moeten gunnen."

Video: Gesink op podium na overwinning

Bennett

Engels was blij dat Gesinks ploegmaat George Bennett, die net als Victor Campenaerts deel uitmaakte van de grote kopgroep, erin slaagde om aan de voet van de Col d'Aubisque te ontsnappen.

"Het is natuurlijk ook een beetje geluk hebben als Bennett in een groepje ervoor rijdt en Gesink en Campenaerts er dertig seconden achter. Zo konden ze hun energie sparen en in de groep van Gesink zaten nog twee renners van Cannondale die het gat dicht moesten rijden."

Volgens Engels nam Lotto-Jumbo wel wat risico. "We wisten dat Gesink heel sterk was dus dan hoop je maar dat de groep voor hem niet te ver weg reed."

Engels was ook onder de indruk van Bennett. "George heeft goede zaken gedaan door als vierde te eindigen. Hij stijgt hiermee in het klassement naar de twaalfde plaats. En Campenaerts zorgde ervoor dat het tempo erin bleef en de voorsprong groeide. Daarnaast zorgde hij ervoor dat Bennett en Gesink van eten en drinken werden voorzien."