Kevin Strootman is van mening dat de spelers van het Nederlands elftal geen excuses meer mogen hebben en dinsdag in Zweden moeten laten zien wat ze waard zijn.

"We moeten stoppen met praten en het op het veld laten zien. Het zal een lastige uitwedstrijd worden, maar wij mogen geen excuses meer hebben", begint Strootman zijn verhaal voor de camera van de NOS.

"We moeten ervoor zorgen dat wij het waard zijn om het shirt te dragen van het Nederlands elftal, om voor ons land uit te komen."

Oranje speelt in Solna haar eerste kwalificatieduel voor het WK over twee jaar in Rusland. De voorbereiding voor de wedstrijd tegen Zweden verliep stroef met de 2-1 thuisnederlaag van donderdag in het vriendschappelijke duel met Griekenland.

Strootman denkt dat het matige spel tegen Griekenland wellicht voortvloeide uit het feit dat het 'slechts' om een oefenwedstrijd ging. "Misschien doen we dat onbewust en denken we vooral vanuit balbezit, om goals te maken en om het publiek te vermaken."

"Zo begonnen we ook tegen Griekenland en daarna valt het weg. Om het dan om te draaien en tot het gaatje te gaan... Dat gebeurt dan niet in een oefenwedstrijd waar je dat in een kwalificatiewedstrijd wel zou doen."

Video: Samenvatting Nederland-Griekenland (1-2)

Knie

De 26-jarige middenvelder van AS Roma moest in de afgelopen twee jaar veelal langs de zijlijn toekijken vanwege aanhoudende knieproblemen. De 28-voudig international is inmiddels weer topfit en kan naar eigen zeggen nu wel weer tot het gaatje gaan.

"Maar dat was wel lastig in het begin. Dan ben je meer met je knie bezig dan met je spel. Ik heb een goede vakantie gehad, wat doorgetraind en ook m'n rust gepakt. Daarna voelde ik mij sterk en goed. Ik kan zeker tot het gaatje gaan."