Johnny Hoogerland heeft besloten om zijn professionele wielerloopbaan aan het eind van dit seizoen te beëindigen.

De inmiddels 33-jarige Hoogerland rijdt al twaalf jaar rond in het peloton, met als hoogtepunt het veroveren van de nationale titel op de weg in 2013.

"Daarna haalde ik mijn niveau niet meer", zegt hij zaterdag tegen de NOS. "In de laatste drie jaar had ik één echt goede dag, op dat NK. Het is tijd om er nu een punt achter te zetten."

Hoogerland blijft wel betrokken bij zijn huidige ploeg Roompot - Oranje Peloton. "Dat is een mooie kans. Wat ik precies ga doen, ga ik de komende maanden overleggen met de ploegleiding."

De Zeeuw maakte naam door in 2011 in zijn eerste Tour de France tweemaal de leiding te pakken in het bergklassement.

Tijdens de negende etappe vloog de toenmalig renner van Vacansoleil-DCM door een uitwijkmanoeuvre van een auto van de Franse televisie in het prikkeldraad langs de weg en raakte daarbij zwaar gehavend. Hoogerland maakte op dat moment deel uit van een kopgroep.

Ondanks de zware verwondingen reed hij de rit uit en bleef hij nog drie dagen in de bergtrui. Met 33 hechtingen in zijn lijf weigerde Hoogerland op te geven en haalde Parijs. Hij stond zeven keer aan de start van een grote ronde.