Lieuwe Westra staat zaterdag na een lange periode van afwezigheid aan de start van de Brussels Cycling Classic.

"Ik ben hier puur om conditie op te doen en weer een goed gevoel te krijgen", zegt de Fries van Astana vrijdag op zijn website.

De 33-jarige Westra zat in juni na de Ronde van Zwitserland in een zware mentale dip. Hij weet die onder meer aan zijn verbroken relatie, het in zijn eentje wonen in Monaco en de vele valpartijen in het peloton.

"Samen met de ploeg heb ik toen besloten om in de maand juli even geen koers te rijden om mijn conditie weer op orde te krijgen en ook weer het plezier in het fietsen terug te vinden", zegt hij vrijdag.

Clásica San Sebastián

Westra zou eigenlijk vorige maand al zijn rentree maken in de Clásica San Sebastián, maar vlak voor de Spaanse klassieker merkte hij dat hij er nog niet aan toe was. "De koffers waren al gepakt, maar op het allerlaatste moment voelde ik dat dat mijn lichaam er niet klaar voor was."

De Brussels Cycling Classic is een eendaagse koers en was tot 2013 bekend onder de naam Parijs-Brussel. "Er zitten wat klimmetjes in ik hoop dat er een paar man weg fietsen en dat wij er achteraan hobbelen", kijkt Westra vooruit. "Maar normaal gesproken gaat het 100 procent een sprint worden."

Vorig jaar sprintte de Nederlander Dylan Groenewegen naar de zege in Brussel.