De clubs in het Nederlandse betaald voetbal hebben deze zomer een transferrecord gevestigd. Liefst 582 spelers wisselden van club, meer dan ooit. 

De KNVB meldde donderdag bij het opmaken van de balans vijf overschrijvingen meer dan in de zomerse transferperiode van 2015, toen het vorige record van 577 werd genoteerd. De transfermarkt sloot woensdag om middernacht.

De voetbalbond registreerde 170 spelers die de overstap maakten naar een buitenlandse club, 133 spelers kwamen van het buitenland naar Nederland en 279 spelers verkasten binnen Nederland van club.

De overstap van Jean-Willy Mapinga van NEC naar Almere City was deze zomer de eerste transfer die de KNVB behandelde.

In de laatste 24 uur maakten 52 spelers de overstap. Markus Henriksen was de laatste uitgaande transfer. De 24-jarige Noorse middenvelder stapte vlak voor het het verstrijken van de deadline over van AZ naar het Engelse Hull City.

Vitesse was de laatste club die even voor middernacht een transfer rond had, zo maakte de KNVB donderdagochtend bekend. De Arnhemmers versterkten zich op de valreep met de 21-jarige Amerikaan Matt Miazga. De centrumverdediger wordt voor één seizoen gehuurd van Chelsea.

Ziyech

De overgang van Hakim Ziyech van FC Twente naar Ajax was de meest opvallende binnenlandse transfer vlak voor het sluiten van de markt. De 23-jarige spelmaker ondertekende eerder deze week een contract tot medio 2021 bij de Amsterdamse club. FC Twente en Ajax kwamen een afkoopsom van 11 miljoen euro overeen.

Ajax zag vorige week doelman Jasper Cillessen vertrekken naar FC Barcelona en haalde als vervanger Tim Krul weg bij Newcastle United.

De KNVB somde de overschrijven in de zomerse transferperiode van de laatste jaren op. In 2010 noteerde de bond 452 profs die van club veranderde, in 2011 waren het er 509, in 2012 543, in 2013 471 en in 2014 533.