Tennis

Haase erkent dat hij het 'verprutst' heeft tegen Duckworth op US Open

Robin Haase leek maandag op weg naar de tweede ronde van de US Open met een set en een break voorsprong tegen James Duckworth, maar moest uiteindelijk toch in vijf sets zijn meerdere erkennen in de Australiër: 4-6, 7-5, 6-3, 4-6 en 6-3.

"Ik heb het zelf verprutst", erkende de 29-jarige Hagenaar na afloop tegenover NU.nl.

"De tweede set heb ik niet zo veel fout gedaan. Hij sloeg opeens bijna alles goed en ik had gewoon weinig kans. Ik laat het wel liggen in het begin van de derde en de vijfde set."

De Nederlander werd in beide sets vroeg gebroken en kon die achterstand daarna niet meer ongedaan maken. "Ik kon in het begin van de partij af en toe nog versnellen, maar dat lukte me later niet meer. Ik had veel te weinig initiatief. Dan verandert die wedstrijd."

Haase sloeg op enkele cruciale punten in de partij een dubbele fout. Dat kwam volgens de Hagenaar mede door het kunstlicht bij de avondpartij in New York. "Aan één kant was het vooral lastig serveren en daar sloeg ik dan ook alle dubbele fouten, maar Duckworth had daar natuurlijk ook last van."

Goede loting

Haase, nummer 62 van de wereld, erkende dat hij op papier een goede loting had met Duckworth, die nu de mondiale nummer 195 is.

"Deze jongen heeft veel hoger gestaan en is door een blessure teruggevallen op de wereldranglijst. Hij krijgt niet voor niets een wildcard. Het was natuurlijk wel een prima loting. maar zijn ranking zegt me niets. Ik wist van tevoren dat hij kan tennissen."

Raymond Knaap is sinds deze week de nieuwe coach van Haase, nadat hij brak met Mark de J. vanwege zijn arrestatie op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Koen Everink. Knaap begeleidde eerder Igor Sijsling en Thiemo de Bakker.

"Raymond en ik hebben dezelfde kijk op welke elementen er nog aan mijn spel moeten verbeteren. Hij is op dit moment de juiste persoon om mij te coachen."

Evalueren

Haase komt bij de US Open nog wel in actie in het dubbeltoernooi met de Nieuw-Zeelander Artem Sirtak. Daarna gaat hij zich voorbereiden op de Davis Cup-ontmoeting met Zweden van half september, waarin Nederland lijfsbehoud in de Europees/Afrikaanse zone hoopt veilig te stellen.

"Na het duel met Zweden moeten we zeker gaan evalueren met captain Jan Siemerink en de andere spelers hoe het verder moet met het team. Dat is nu wel nodig. Het is niet meer wat het geweest is sinds de ontmoeting met Kroatië van twee jaar geleden", aldus Haase.

Lees meer over:
Tip de redactie