Voetbal

Vlaar beseft dat Oranje het vertrouwen van het volk moet terugwinnen

Ron Vlaar was vorig jaar na een aantal belabberde resultaten in de EK-kwalificatiereeks het goede gevoel bij het Nederlands elftal kwijt. De 31-jarige verdediger is nu echter van mening dat Oranje weer op de goede weg is.

"Ik was toen aan het revalideren van een zware knieblessure en het goede gevoel van onze prestaties op het WK van 2014 in Brazilië was gewoon weg. Daarin zijn we ondertussen wel weer stappen vooruit aan het maken, dat gaat wel de goede kant op", zei Vlaar maandagavond na afloop van de eerste training in aanloop naar de vriendschappelijke wedstrijd tegen Griekenland (donderdag) en het WK-kwalificatieduel met Zweden (dinsdag) tegen NU.nl.

De 32-voudig international doelt op de laatste twee oefeninterlands in mei, waarin werd gewonnen van Polen (2-1) en Oostenrijk (2-0), die in tegenstelling tot Oranje wel naar het EK in Frankrijk mochten. Oranje speelde ook nog met 1-1 gelijk tegen EK-ganger Ierland.

"Er staat nu meer een team, er is meer geloof in eigen kunnen", aldus Vlaar. "We realiseren ons dat het allemaal niet vanzelf gaat, want zo werkt het gewoon niet. Het vertrouwen van het volk zullen we zelf terug moeten winnen. Resultaten zijn daarin heel belangrijk. Wat dat betreft hebben we tegen Polen en Oostenrijk stappen vooruit gemaakt."

De manschappen van bondscoach Danny Blind moeten dat volgende dinsdag in Zweden laten zien, weet ook Vlaar. "Ik heb het gevoel dat iedereen zich er terdege van bewust is dat er wel wat moet gebeuren, willen we niet nog een keer zo'n deceptie meemaken. Dat proef je gewoon. Zo'n eindtoernooi is iets heel unieks. De weg er naartoe is heel belangrijk, maar je moet dan wel beseffen wat er op het spel staat en ik denk dat we daarin wel verder zijn."

Favoriet

Vlaar noemt de wedstrijd in Solna "enorm belangrijk". "Niet alleen om een goede start te maken, maar ook om onszelf een boost te geven. We zullen die wedstrijd en alle andere kwalificatieduels wel anders moeten benaderen dan dat we de afgelopen jaren hebben gedaan."

"Ik vind dat wij samen met Frankrijk favoriet zijn om ons voor het WK te plaatsen. Dat zullen we ook uit moeten stralen. Ik vind ook dat we tegen Frankrijk spelen voor de winst moeten gaan. Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop."

Vlaar heeft zelf "geen idee" of hij gaat spelen tegen Griekenland en Zweden. "Ik vind dat ik goed bezig ben, ik voel me er ook klaar voor. Dat ik geen minuten kreeg in de vorige drie interlands was teleurstellend, maar ik respecteer de keuzes van de bondscoach."

"Jeffrey Bruma en Virgil van Dijk hebben het goed gedaan, dus dan moet je je in je rol schikken. Alleen daar zal ik me nooit bij neerleggen. Ik zit er nu bij en dus wil ik ook spelen."

Tip de redactie