PSV-trainer Phillip Cocu laat Luuk de Jong voorlopig geen strafschoppen meer nemen. Mede door de misser vanaf elf meter van de aanvoerder bleven de Eindhovenaren zondag in eigen huis steken op een teleurstellend 0-0 gelijkspel tegen tien man van FC Groningen.

"Luuk nam de verantwoordelijkheid. Dat vind ik te prijzen, maar je moet dan ook met volle overtuiging achter de bal gaan staan. Je kunt ook best een keer missen, maar dit is te vaak", zegt Cocu op de officiële website van de club.

De inzet van De Jong was veel te slap, waardoor FC Groningen-doelman Sergio Padt zonder te duiken redding kon brengen. De spits miste eerder dit seizoen ook al tegen Feyenoord in de strijd om de Johan Cruijff Schaal en faalde vorig seizoen ook een paar keer.

Volgens Cocu waren de gemiste penalty en details beslissend in het puntenverlies tegen FC Groningen. "Wij laten Groningen in de wedstrijd door de strafschop niet te maken. Dan weet je dat je de rest van de wedstrijd tegen een heel compact Groningen gaat spelen."

"Op dat moment moet je het veld enorm breed houden. Met kalk aan je schoenen. Dat zag ik niet en het zijn dat soort details die het verschil maken in een kansrijke en minder kansrijke voorzet”, analyseerde de oefenmeester die zijn ploeg geen gebrek aan inzet verweet. "We hebben er tot de allerlaatste seconde alles aan gedaan om een goal te maken. Aan arbeid ontbrak het niet."

De Jong

De Jong baalde zondag flink van de misser en het gelijkspel. ''Het wilde gewoon niet vandaag en natuurlijk voel je je dan verantwoordelijk'', reageerde hij.

Het penaltytrauma is door de misser van De Jong weer helemaal terug bij de regerend landskampioen. Sinds het begin van vorig seizoen kreeg PSV twaalf strafschoppen en liefst de helft daarvan ging er niet in. In totaal miste De Jong al vijf strafschoppen voor PSV.