Met een aanval in de laatste kilometer pakte Nairo Quintana zaterdag de rode trui in de Ronde van Spanje. De Colombiaan troefde onder andere Chris Froome en Alberto Contador af op de slotklim.

"Ik heb er altijd zin in en ga er altijd voor. En nu heb ik ook vertrouwen in mijn kunnen", zegt Quintana na de finish tegen het Spaanse TVE. "En vandaag was ik dus beter dan al mijn rivalen."

De kopmannen proberen in een vroeg stadium van een grote ronde nog weleens de leiderstrui te ontlopen aangezien ze dan ook de koers moeten controleren.

Voor Quintana gaat dat niet op. "Je moet altijd proberen de leiderstrui te veroveren. Je kunt beter aan kop fietsen dan dat je op jacht moet naar de kop."

Zwaar 

De klimmer die teleurstelde in de Tour de France vindt dat de etappekoers al veel van de renners heeft gevraagd. "Het was een hele zware eerste week waarin we het flink te verduren hebben gehad. Dat zie je ook aan hoe het slot van deze etappe verloopt." 

"De Vuelta lijkt nu al te worden beslist. Al vroeg in de wedstrijd", concludeert de leider dan ook tevreden.

Quintana verdedigt in het algemeen klassement een voorsprong van 19 seconden op zijn ploeggenoot Alejandro Valverde, 27 seconden op Chris Froome en 1 minuut 39 seconden op Alberto Contador.

Zondag wacht wederom een etappe met een aankomst bergop. Dit keer voorafgegaan door vier andere beklimmingen.