Drie Ierse officials van het olympisch comité van Ierland, die mogelijk betrokken waren bij de illegale verkoop van toegangskaarten voor de Olympische Spelen, mogen alsnog vertrekken uit Rio de Janeiro.

Een bron bij de veiligheidsdienst in Rio heeft dat verklaard. Eerder moesten ze in Brazilië blijven vanwege de mogelijke fraude.

De politie nam voor het onderzoek de paspoorten, computers, mobiele telefoons en ongebruikte toegangskaarten in beslag. Penningmeester Kevin Kilty, secretaris-generaal Dermot Henihan en directeur Stephen Martin mogen nu het land verlaten omdat ze hebben meegewerkt met de politie.

De Ier Pat Hickey zit nog wel vast. Hij was lid van het internationaal olympisch comité, voorzitter van het Ierse nationaal comité en het Europees olympisch comité. Hij legde na zijn arrestatie al zijn functies neer.

Hechtenis

Tegen Hickey is bewijs gevonden. Hij werd tijdens de Spelen van zijn bed gelicht en in voorlopige hechtenis genomen.

De oud-judoka is sinds 1989 voorzitter van het OCI en IOC-lid sinds 2005. Tot vorige week maakte de 71-jarige Hickey deel uit van het invloedrijke uitvoerend comité van het IOC.

De Ier was in zijn rol als EOC-voorzitter een groot pleitbezorger van de Europese Spelen die vorig jaar voor het eerst werden gehouden in Baku.

Video: Hickey opgepakt door Braziliaanse politie voor ticketfraude