Michael van Praag verwacht dat hij tijdens de verkiezingen om het voorzitterschap van de UEFA kan rekenen op de stemmen van de helft van het aantal lidstaten.

Die verwachting spreekt Van Praag uit na gesprekken met de afgevaardigden van de 55 lidstaten. "Ik reken nu op 27 of 28 landen", zegt de voorzitter van de KNVB vanuit Moldavië, waar hij zojuist voor zijn kandidatuur had gelobbyd.

In dat geval wordt Van Praag op 14 september in Athene benoemd tot opvolger van de geschorste Michel Platini. "Dan ben ik in ieder geval heel dichtbij. Ik heb mensen van zo'n veertig bonden gesproken, want bij sommige bijeenkomsten waren meerdere leden aanwezig. En ik heb nog landen te gaan.''

De geboren Amsterdammer stelde zich ruim een jaar geleden kandidaat als FIFA-voorzitter. De preses van de KNVB trok zich terug in de verkiezingen om het samen met prins Ali op te nemen tegen Sepp Blatter. De Zwitser won de verkiezingen, maar stapte later alsnog op.

In de strijd om het voorzitterschap van de UEFA neemt Van Praag het op tegen Aleksander Ceferin en de Spanjaard Angel Maria Villar. Van Praag vindt vooral de Sloveen een geduchte concurrent.

"Hij is een goede jonge kandidaat die ook pleit voor vernieuwingen. Eigenlijk willen we alle drie wel een beetje hetzelfde. Ik heb mijn programma als eerste vrijgegeven, misschien hebben zij wel punten van mij overgenomen.''

Standpunten

Van Praag is tegenstander van een Superliga en pleit voor investeringen in vrouwenvoetbal, versobering van uitgaven aan reizen bij de UEFA. Hij wil daarnaast transfers voor spelers onder de achttien jaar tegengaan.

De selectie van topclubs moet als het aan hem ligt bestaan uit tenminste elf spelers van eigen bodem. En buitenlanders dienen tenminste vijf jaar in een land te voetballen om mee te tellen als een speler van het vestigingsland van de club.

De mogelijke Nederlandse opvolger van Platini voelt veel draagvlak voor zijn plannen. ''Ik vertel wat ik wil en luister goed wat zij willen. De bonden willen meer contact met de UEFA. In veel landen moet de infrastructuur ook beter. Helaas zijn er niet overal in Europa zo veel clubs en velden als in Nederland.''