De vele tegenslagen die hij in de afgelopen jaren kende, flitsten woensdag bij het zien van de mooie sportmomenten van de Nederlandse olympiërs op de beeldschermen in de Ridderzaal in Den Haag door het hoofd van zilveren medaillewinnaar Jelle van Gorkom.

"Ik had van tevoren ook nog even met premier Mark Rutte gesproken en hij zei er in zijn speech ook nog iets over. Het ging inderdaad even door mijn hoofd, maar ik wil vandaag gewoon lekker genieten van alles wat op me afkomt en niet al te veel meer terugdenken aan de afgelopen jaren", zei de 25-jarige BMX'er na afloop van de huldiging van de medaillewinnaars in Rio de Janeiro tegen NU.nl.

De vorige Spelen in Londen (2012) liepen voor Van Gorkom uit op een deceptie, omdat hij niet fit genoeg was. De tweevoudig Nederlands kampioen lag een paar maanden voor het toernooi nog dagen in een kunstmatige coma, na een keiharde val in de Verenigde Staten. Hij dacht na zijn uitschakeling in de kwartfinale zelfs aan stoppen.

"Ja, maar dat is niet gebeurd en dan had ik hier nu ook niet met de zilveren medaille gestaan. Dat is wel een boodschap die ik mee wil geven aan de rest van Nederland en alle kinderen die sporten, of het nou met of zonder fiets is. Blijf in je dromen geloven en probeer er alles aan te doen. Als je altijd honderd procent je best doet, dan komt er vanzelf een mooie uitslag."

Video: Van Gorkom ziet zilver als 'begin van iets moois'

Traantje

Ook richting Rio kreeg Van Gorkom te maken met de nodige blessures, bijvoorbeeld door een trainingsongeval waarbij hij een gebroken rib, twee gebroken sleutelbenen een een scheurtje in zijn milt opliep. De Achterhoeker beleefde de voorbije dagen daardoor echter niet extra emotioneel.

"Ik moet zeggen dat ik alleen op het podium een traantje heb gelaten. Dat was toch wel heel bijzonder, met al die Nederlanders die daar op de tribune zaten. Dat maakte het wel af. De echte bezinking van wat er gebeurd is, moet misschien nog komen."

Van Gorkom vindt het "raar" om te zeggen, maar hij ziet zijn tweede plaats in Brazilië als "een begin van iets wat nog veel mooier kan worden". "Nu moeten we doorpakken en op deze voet verder blijven gaan. Meer kan ik niet doen. Ik geef altijd honderd procent en dit keer heeft dat geleid tot zilver."

"Er is een medaille die daar boven komt en die zou ik ook heel graag willen, op welk toernooi dan ook. Ik zou het ook heel gaaf vinden om het WK te winnen en dan een jaar lang in de regenboogtrui te mogen rijden. Er zijn nog genoeg doelen. Ik denk nu nog lang niet aan stoppen."

Video: Van Gorkom: 'Huldiging maakt zilver nog mooier'