Openwaterzwemmer Ferry Weertman vond het "een hele eer" dat hij vanwege zijn gouden olympische race in Rio de Janeiro woensdag in de Ridderzaal in Den Haag benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

"Iedereen toont zijn blijk van waardering hier, ik vind dat alleen maar heel mooi", zei Weertman voor de camera van NU.nl. 

"Het is superleuk dat al deze mensen hier zijn gekomen om ons te feliciteren. Ik ben er gewoon heel trots op. Ik ben vanaf nu Ridder, veel mooier wordt het niet. Mijn vriendin Ranomi Kromowidjojo had hem ook al gewonnen, dus ik wist dat ik hem waarschijnlijk ook zou krijgen. Maar toch, het krijgen blijft bijzonder. Ook de manier waarop is supermooi."

De 24-jarige Naardenaar schreef vorige week na een zinderende finale de 10 kilometer op zijn naam. De Griek Spiros Gianniotis leek met de overwinning aan de haal te gaan, maar de fotofinish wees uit dat niet hij maar Weertman als eerste de finishplaat aantikte.

"Ik heb de finish nog niet zo vaak teruggezien", aldus Weertman. "Ik ga dat doen als ik wat meer rust heb. Dat heb ik tot nu toe nog niet gehad. Ik heb nog wel af en toe dat ik die aantik voor me zie."

Video: Weertman heeft zinderende finale nog niet teruggezien

Aantikplaat

Om extra vaak te kunnen oefenen, bouwde bondscoach Marcel Wouda in aanloop naar de Spelen een aantikplaat voor Weertman. "We deden dat omdat we weten dat het aantikken van die plaat een belangrijk onderdeel van de sport is", legde Weertman uit.

"Het is super dat je dan ziet dat daarmee het verschil wordt gemaakt. Je weet niet of het anders fout was gegaan, maar het is alleen maar mooi dat het na jarenlang hard werken op de finish wordt gewonnen."

Bij de vrouwen ging de gouden medaille in de persoon van Sharon van Rouwendaal eveneens naar Nederland. De successen van Oranje in het open water kwamen voor Weertman niet als een verrassing. "Omdat wij pioniers zijn in veel dingen, bijvoorbeeld die aantikplaten. In een sport die twee uur lang duurt, maken wij met details het verschil."

Video: Olympische sporters gehuldigd in Den Haag

Zwembad

In het zwembad ging het Nederland een stuk minder af. Weertman heeft daar niet echt een verklaring voor. "Ze doen in mijn ogen niets verkeerd. Ze werken keihard. Er zijn heel veel mooie races gezwommen, alleen heeft dat dit jaar helaas geen medailles opgeleverd."

Weertman hoopt dat er uit de grondige evaluatie van de KNZB "een manier komt waarop Nederland wel weer die medailles gaat winnen". "Ik weet zeker dat dat in de toekomst ook gewoon weer gaat lukken. Ik heb er zelf nog geen ideeën over, maar daar gaan we denk ik nog wel veel over praten."