De Ethiopische marathonloper Feyisa Lilesa is na het winnen van de zilveren medaille op de olympische marathon in Rio de Janeiro niet teruggekeerd naar zijn thuisland omdat hij bang is gestraft te worden door de regering.

Lilesa kruiste bij de finish zijn armen uit protest tegen de politieke onderdrukking van de Ethiopische regering. Hij deed dat nogmaals toen hij zijn zilveren medaille omgehangen kreeg.

De marathonloper had van de regering de garantie gekregen dat hij niet gestraft zou worden voor zijn protestactie, maar hij vertrouwde het niet en stapte dinsdag daarom niet op het vliegtuig met de rest van de olympische ploeg naar hoofdstad Adis Ababa.

De 26-jarige Lilesa werd op de olympische marathon tweede achter de Keniaan Eliud Kipchoge. Het was de achtste medaille van Ethiopië op de Spelen. 

Lilesa gaat volgens diverse media asiel aanvragen in de Verenigde Staten. "Ik denk niet dat hij nog terugkeert naar Ethiopië", aldus zijn zaakwaarnemer Federico Rosa. "Er zijn veel mensen die hem afgeraden hebben om terug te gaan."