Als Ajax zich woensdagavond plaatst voor de groepsfase van de Champions League, dan is dat gunstig voor AZ. De ploeg uit Alkmaar komt dan terecht in pot 1 tijdens de loting voor de groepsfase van de Europa League en ontloopt daarmee andere ploegen uit die pot, als Manchester United en Schalke 04.

Als Ajax het woensdagavond niet redt in Rostov, dan komt de ploeg van Peter Bosz in pot 1 terecht bij de loting. AZ staat met zijn coëfficiëntenaantal nu nog in pot 1, maar 'degradeert' naar pot 2 als Ajax in de Europa League belandt. 

Hetzelfde scenario zou zich voltrekken als Manchester City uitgeschakeld wordt in de play-offs voor de Champions League, maar de Engelsen wisten het eerste duel met Steaua Boekarest al met 5-0 te winnen.

Andere gunstige scenario's voor AZ zijn de uitschakeling van Olympiakos Piraeus, Anderlecht of Shakhtar Donetsk in de voorronde van de Europa League, maar deze ploegen wonnen vorige week hun eerste uitduel al.

AZ moet zich overigens wel zelf verzekeren van de groepsfase van de Europa League. De Alkmaarse club verdedigt donderdag in eigen huis de 0-3 overwinning in de uitwedstrijd bij FK Vojvodina.

Feyenoord

Feyenoord komt bij de loting voor de groepsfase van de Europa League waarschijnlijk in pot 3 terecht. Alleen als negen clubs met een hogere coëfficiënt dan de Rotterdammers het niet halen in de play-offs, dan komt er voor de Nederlandse bekerwinnaar een plek vrij in pot 2.

De loting voor de groepsfase Europa League wordt vrijdagmiddag gehouden. De indeling van de groepsfase Champions League wordt een dag eerder al bekend.

FK Rostov-Ajax wordt woensdag vanaf 20.00 uur (aftrap 20.45 uur) uitgezonden op NU.nl, NUsport.nl en Veronica. Wil je een melding op je telefoon ontvangen zodra de opstellingen bekend zijn? Klik dan onder dit artikel op de filter Champions League Alert en kies voor de optie mijn nieuws + pushbericht.