De olympische vlag is woensdag aangekomen in Tokio, waar de Spelen van 2020 gehouden zullen worden. Tijdens de sluitingsceremonie van de Spelen in Rio de Janeiro werd de vlag officieel overgedragen aan de Japanse stad.

Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio, bracht de vlag mee naar Japan. "Laten we samenwerken met iedereen om de Olympische Spelen en de Paralympics tot een groot succes te maken. De olympische vlag is daar het eerste symbool van", zei Koike tijdens een korte ceremonie op de lcuhthaven an Tokio.

Het organisatiecomité van Tokio heeft al enkele problemen ondervonden in aanloop naar de Spelen van 2020. Plannen voor de bouw van een nieuw stadion moesten worden geschrapt en er was beschuldiging van plagiaat bij het ontwerp van het officiële logo. Twee voorgangers van Koike stapten op vanwege problemen tijdens de voorbereidingen.

Koike vloog samen met de Japanse olympische ploeg terug vanuit Brazilië. Het land won in Rio twaalf keer goud, de beste score sinds 2004. Het totaal aantal medailles bedroeg 41, het hoogste ooit voor Japan.

De Olympisch Spelen in Tokio beginnen over 1429 dagen, op 24 juli 2020.