Churandy Martina en Henk Grol hebben dinsdag de huldiging van de Nederlandse olympiërs bij de RAI in Amsterdam overgeslagen. 

Martina, die in Rio de Janeiro als vijfde finishte in de finale van de 200 meter, reisde na aankomst op Schiphol meteen door naar Lausanne.

"Ik moet donderdag alweer lopen in de Diamond League van Lausanne, helaas kan ik niet gaan'', zei Martina na aankomst op Schiphol tegen AT5. "Ik pak vlug mijn bagage, even andere kleren aan en dan ga ik verder.''

Martina is niet de enige Nederlandse atleet die vanuit Rio meteen doorreist naar Zwitserland. Ook Solomon Bockarie en Liemarvin Bonevacia doen donderdag mee in Lausanne. Bockarie start evenals Martina op de 100 en 200 meter, Bonevacia loopt de 400 meter.

Grol

Grol kon vanwege een schouderoperatie niet bij de festiviteiten zijn. De 31-jarige judoka toonde dinsdag een foto op Twitter, liggend in een ziekenhuisbed. ''Herstelwerkzaamheden zijn begonnen, vandaag geen feest.''

De Olympische Spelen in Rio liepen voor Grol uit op een grote teleurstelling. De winnaar van het brons in 2008 en 2012 ging in de klasse tot 100 kilogram al in de achtste finale onderuit.

De klachten aan zijn schouder had hij al lang voor de Spelen in Rio. Hij verbeet de pijn en besloot tot een ingreep na Rio.

Grol is al eerder dan de medaillewinnaars teruggekeerd in Nederland. De huldiging van de olympiërs begon dinsdag iets na 14.00 uur bij de RAI in Amsterdam.