Steven Kruijswijk was maandag uitermate teleurgesteld nadat hij in de derde etappe van de Vuelta a España veel tijd verloor op zijn concurrenten.

"Ik ben met ambities aan de Vuelta begonnen, dus dan wil je erbij zitten tijdens de eerste aankomst bergop", begon Kruijswijk zijn verhaal op de officiële website van zijn ploeg Lotto-Jumbo.

"Dat zat er vandaag duidelijk niet in. Ik voelde me niet goed. De enige oorzaak daarvan kan zijn dat ik ziek ben geweest en weinig heb kunnen trainen de voorbije weken."

Kruijswijk kwam, samen met ploeggenoot Robert Gesink, twee minuten na ritwinnaar Alexandre Geniez over de finish. De 29-jarige Brabander zakte tevens ver weg in het algemeen klassement naar de 27e plaats op 2.14 minuten van de nieuwe leider Ruben Fernandez.

"Ik heb nu even een terugslag en ik moet ervoor zorgen dat ik in de ronde kan groeien om er nog iets moois uit te slepen", aldus Kruijswijk. 

"Ik heb toch enigszins vertrouwen in morgen, want ik voel me fit en gezond. Ik ben niet in topvorm, maar ik verwacht dat er verbetering in komt."

Boven

Ploegleider Jan Boven van de Nederlandse wielerformatie liet zich in soortgelijke woorden uit. "Dit is balen, maar we hebben nog achttien etappes", zei Boven.

"We zijn niet optimaal aan deze Vuelta begonnen doordat Kruijswijk ziek is geworden na de Olympische Spelen. De ploegentijdrit ging vanuit dat oogpunt eigenlijk wonderbaarlijk goed, maar de zware etappes van vandaag en morgen komen eigenlijk iets te vroeg voor hem." 

"Steven wil natuurlijk met de besten mee, maar na deze voorbereiding is het vooral een kwestie van de schade beperken. Dat is vandaag niet gelukt. Zijn basis kan echter niet weg zijn, want hij heeft goed kunnen trainen tot en met de Spelen. Hij is alleen die absolute topvorm verloren door zijn ziekte. Nu moet hij ervoor zorgen dat hij zich tijdens deze ronde verbetert."