Drie geldschieters hebben het sponsorcontract met Ryan Lochte beëindigd. De Amerikaanse zwemmer raakte tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in opspraak omdat hij een beroving verzon.

Sponsors Speedo, Ralph Lauren en Airwave LCC Matrasses hebben zich teruggetrokken als sponsor van Lochte. Speedso kan het gedrag de zwemmer niet accepteren, staat maandag in een verklaring.

"Hoewel we al meer dan een decennium een goede relatie hebben met Lochte en hij een belangrijk onderdeel is geweest van ons team, kunnen we gedrag dat haaks staat op onze waarden niet tolereren", schrijft de zwemartikelenfabrikant.

Lochte en zijn teamgenoten Gunnar Bentz, Jack Conger en Jimmy Feigen verzonnen een overval door gewapende politieagenten na een incident bij een benzinestation in Rio.

Speedo schenkt een deel van de sponsorbijdrage van Lochte (50.000 dollar) aan een goed doel voor kinderen in Brazilië.

Medailles

Lochte won in zijn loopbaan vijf gouden olympische medailles, waarvan één op de Spelen in Rio op de 4x200 meter vrije slag-estafette Hij werd al ruim tien jaar gesponsord door Speedo.

Ook Ralph Lauren, een andere grote sponsor van hem, haakt af. Het modebedrijf zal het sponsorcontract met Lochte niet verlengen.