Ajax speelt woensdagavond de return tegen FK Rostov om plaatsing in de groepsfase van de Champions League. De heenwedstrijd in Amsterdam eindigde in een 1-1 gelijkspel en dus zal Ajax moeten scoren in het Russische Stadion Olimp 2. 

Vijf dingen die u moet weten over deze cruciale wedstrijd.

1. Er staat ruim tien miljoen euro op het spel voor Ajax

De wedstrijd in Rusland is niet alleen sportief maar ook financieel van groot belang voor Ajax. Het verschil tussen plaatsing voor de groepsfase Europa League of de groepsfase Champions League bedraagt zo’n 10 miljoen euro. 12 miljoen euro krijgen de Amsterdammers bij deelname aan de Champions League. Het bereiken van de groepsfase Europa League levert ‘slechts’ 2,4 miljoen euro op.

Een zege in de play-offs levert Ajax nog eens 2 miljoen op. De verliezers van de play-off krijgen van de UEFA een compensatie van 3 miljoen euro.

Daarnaast liggen de tv-gelden in de Champions League veel hoger dan in de Europa League. Het bedrag dat alle clubs verdelen in de Champions League is vastgesteld op 482,9 miljoen euro. Afhankelijk van welke clubs zich plaatsen uit de diverse landen wordt de verdeelsleutel opgemaakt. Maar nu valt al te zeggen dat Ajax in de groepfase ongeveer 2 miljoen euro aan tv-gelden incasseert uit de UEFA-pot. 

In de Europa League is de tv-pot een stuk kleiner, terwijl het aantal deelnemende clubs hoger is. Er is 83,5 miljoen euro te verdelen onder alle teams. 

2. Statistieken geven Ajax hoop

Het gelijkspel in de heenwedstrijd hoeft Ajax niet fataal te worden. Ajax speelde vijfmaal eerder in de voorrondes zijn eerste wedstrijd gelijk en vier keer redden de Amsterdammers het in de tweede wedstrijd. 

In de vorige kwalificatieronde tegen PAOK Saloniki speelden de Amsterdammers in eigen huis 1-1 gelijk om vervolgens in Griekenland een 1-2 overwinning te boeken.

In 2010 trof Ajax eveneens PAOK in de voorronde van de Champions League. Net als dit seizoen eindigde de heenwedstrijd in een 1-1 gelijkspel. Uit was een 3-3 gelijkspel voldoende.

Ajax speelde nog twee keer eerder in Europees verband gelijk in de eerste kwalificatiewedstrijd. In 2005 kwamen de Amsterdammers in de eerste wedstrijd niet verder dan 2-2 op bezoek bij Brøndby IF. In de rertun werd dat rechtgezet met een 3-1 overwinning.

Twee jaar eerder had Ajax het lastig met het Oostenrijkse Grazer AK. Het heenduel eindigde in een 1-1 gelijkspel en ook in de return bleef de recordkampioen na negentig minuten op diezelfde uitslag steken. Een rake strafschop van Tomas Galasek in de verlenging zorgde er toen voor dat Ajax zich alsnog kwalificeerde voor de groepsfase Champions League.

Alleen afgelopen seizoen tegen Rapid Wien ging het mis. Na een 2-2 gelijkspel in Wenen gingen de Amsterdammers in eigen huis met 2-3 onderuit.

Bekijk de heenwedstrijd Ajax - FK Rostov (1-1)

3. Mogelijk laatste wedstrijd Cillessen in dienst van Ajax

Het treffen met Rostov kan het afscheidsduel van Jasper Cillessen bij Ajax worden. De doelman vertrekt zo goed als zeker voor ongeveer veertien miljoen euro naar FC Barcelona.

De 27-jarige Cillessen reisde met de rest van de selectie mee naar Rusland en staat mogelijk ook onder de lat. Al kan het ook zijn dat trainer Peter Bosz, die de keepers André Onana en Diederik Boer ook heeft geselecteerd, Cillessen op de tribune posteert. Dat liet Bosz de dag voor de wedstrijd in het midden.

De 20-jarige Onana maakte afgelopen zaterdag in het met 2-1 verloren duel tegen Willem II zijn officiële debuut in het eerste elftal.

4. Rostov beter in vorm

Na de eerste drie competitiewedstrijden heeft Ajax al een achterstand van vijf punten op concurrenten PSV en Feyenoord. De Amsterdammers bezetten momenteel de achtste plaats in de Eredivisie.

Rostov doet het iets beter. De nummer twee van de Premjer Liga van afgelopen jaar heeft na vier duels zeven punten verzameld. Tom Tomsk werd afgelopen zaterdag met 3-0 verslagen. De tegenstander van de Amsterdammers staat daarmee op de vijfde plaats.

Klaassen: 'Overtuigd dat we van Rostov winnen'

5. Live-uitzending op NU.nl en Veronica

De wedstrijd is live te zien op NU.nl, NUsport.nl en Veronica. De uitzending begint om 20.00 uur, de aftrap is om 20.45 uur. Op NU.nl zijn direct na afloop ook alle clips met hoogtepunten van deze wedstrijd en samenvattingen van deze en andere play-offs te zien.

Wil je een melding ontvangen zodra de opstellingen bekend zijn voor Ajax - FK Rostov? Klik dan onder dit artikel op de tag ‘Champions League Alert’ en kies voor ‘Mijn nieuws + pushbericht’. Zodra de opstellingen bekend zijn ontvang je een melding op je smartphone of tablet.

FK Rostov- Ajax wordt woensdag vanaf 20.00 uur (aftrap 20.45 uur) uitgezonden op NU.nl, NUsport.nl en Veronica. Wil je een melding op je telefoon ontvangen zodra de opstellingen bekend zijn? Klik dan onder dit artikel op de filter Champions League Alert en kies voor de optie mijn nieuws + pushbericht.