De transfer van Siem de Jong naar PSV is erg dichtbij. De voormalig aanvoerder van Ajax lijkt door de landskampioen voor een jaar te worden gehuurd van Newcastle United.

In Eindhoven gaat Siem (27) samenspelen met zijn broer Luuk de Jong (25).

"Ik heb Ajax de eerste optie gegeven. En nu hoop ik aan de slag te kunnen gaan bij PSV", zegt De Jong tegen het AD.

Siem de Jong hoopt op korte termijn groen licht te krijgen van Newcastle United voor de overstap naar Eindhoven.

"Hun ambities spreken me aan en ze spelen Champions League. En het zou betekenen dat ik ga samenspelen met mijn broer. Dat is een droom die Luuk en ik al langer hebben."

"Ik snap natuurlijk de gevoeligheden bij deze stap. Maar het is voor mijn gevoel open en eerlijk gegaan", stelt De Jong.

Eerste optie

"Ik heb eerst gekeken of Ajax zelf geïnteresseerd was deze zomer. Dat vond ik de juiste weg op het moment dat je met mijn achtergrond openstaat voor een terugkeer naar Nederland."

Bij Ajax was er geen interesse voor een terugkeer van De Jong, die in 2014 Amsterdam voor Newcastle verruilde. De Jong speelde 168 competitieduels voor Ajax, waarin hij 57 keer scoorde.

"Ik heb een prachtige tijd gehad bij Ajax. De opleiding doorlopen, het eerste gehaald, vier keer kampioen geworden, aanvoerder geweest."

"Ik heb daar ook meteen open kaart over gespeeld met PSV toen zij het eerste contact legden. Bij PSV respecteerden ze dat ik Ajax de eerste optie wilde geven."

Open kaart

De Jong is net hersteld van een hamstringblessure, die hem bij de seizoensstart van het uit de Premier League gedegradeerde Newcastle aan de kant hield.

"Trainer Rafael Benitez heeft in een gesprek open kaart gespeeld: hij ziet zeker toekomst voor mij bij de club, maar vindt dat ik wedstrijden op niveau nodig heb om me goed te kunnen beoordelen."

"En die speeltijd kan hij me in het Championship nu niet garanderen. Hij zei: 'Jij bent geen speler met een individuele actie die je er even tien minuten voor tijd in gooit om iets te forceren.' En zo is het ook."

"Overigens kwam hij zelf ook met PSV als een club die op dit moment goed bij me zou passen."

PSV versterkte zich donderdag met middenvelder Bart Ramselaar (20) van FC Utrecht. Ook verdediger Daniel Schwaab (VfB Stuttgart) en doelman Hidde Jurjus (De Graafschap) werden deze zomer aangetrokken door de landskampioen.