AZ na ruime zege op Vojvodina bijna zeker van groepsfase Europa League

AZ is vrijwel verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Europa League. In de Servische stad Novi Sad boekte de Alkmaarse club donderdag een belangrijke 3-0 overwinning op FK Vojvodina. 

Stijn Wuytens was met twee treffers de gevierde man aan de kant van AZ. De middenvelder was in de 32e minuut verantwoordelijk voor de openingstreffer en bepaalde tien minuten voor tijd ook de eindstand op 3-0.

Tussendoor had Fred Friday in de blessuretijd van de eerste helft voor de 2-0 gezorgd. Volgende week donderdag is de return in Alkmaar, waar AZ het ticket voor het hoofdtoernooi van het tweede Europese bekertoernooi definitief kan veiligstellen.

AZ begon niet echt goed aan de heenwedstrijd in de vierde en laatste voorronde. De Alkmaarders speelden slordig en kregen daar in de zesde minuut bijna de rekening voor gepresenteerd.

Doelman Sergio Rochet leverde de bal zomaar in bij oud-Ajacied en aanvoerder van Vojvodina Dejan Meleg, die niet nadacht en gelijk op doel schoot. De poging van de 21-jarige Serviër verdween rakelings over.

Vojvodina had in de dertiende minuut alsnog op 1-0 moeten komen. Srdan Babic werd weggestuurd en mocht alleen op Rochet afgaan. De verdediger schoof de bal net naast de verkeerde kant van de paal.

FK Vojvodina-AZ in beeld

Garcia

AZ toonde zich wat dat betreft een stuk effectiever. Levi Garcia, die van trainer John van den Brom de voorkeur kreeg boven Dabney dos Santos, was voor rust de gevaarlijkste man aan de zijde van de Alkmaarders.

Garcia stond in de 32e minuut ook aan de basis van de 1-0. De 18-jarige buitenspeler vond met een voorzet vanaf de linkerkant het hoofd van middenvelder Wuytens, die met een diagonale kopbal keeper Marko Kordic klopte.

AZ kreeg daarna steeds meer grip op de wedstrijd en ook kleine kansjes om de marge te verdubbelen. Dat lukte de equipe van Van den Brom in de extra tijd van de eerste helft. Markus Henriksen stuurde Friday alleen op Kordic af en de spits verschalkte de sluitpost met een schuiver door de benen: 2-0. Het was voor de Nigeriaan de eerste officiële treffer in dienst van AZ.

De ruime voorsprong bood AZ de gelegenheid om het in de tweede helft wat rustiger aan te kunnen doen. De Eredivisionist loerde op een snelle uitbraak. Vojvodina probeerde het wel, maar werd na rust zelden gevaarlijk.

Zo dreigde de wedstrijd als een nachtkaars uit te gaan, maar opnieuw Wuytens deed in de tachtigste minuut nog een duit in het zakje. De Belg krulde een vrije trap van zo'n 25 meter achter de kansloze Kordic, waardoor AZ met anderhalf been in de groepsfase van de Europa League staat.

Lees meer over:
Tip de redactie