HEERENVEEN - FC Utrecht is in het hoge noorden twee keer in de val gelopen. Vorige week zondag verloren de Domstedelingen in het Oosterpark met 3-0 van FC Groningen en zeven dagen later volgde hetzelfde lot in Friesland. Ditmaal was SC Heerenveen met 2-1 te sterk. Beide Friese doelpunten kwamen in de slotfase op naam van Huntelaar, Leitoe scoorde tegen.

Voor beide ploegen stond er veel op het spel. Een nederlaag voorkomen was de belangrijkste opdracht die de trainers hun spelers in het Abe Lenstrastadion hadden meegegeven. Een begrijpelijke order gelet op de Europese uitstapjes van donderdag. In de eerste wedstrijd van het UEFA-cuptoernooi kregen beide teams een lesje in effectief voetbal. De Friezen leden in Portugal een nederlaag tegen Benfica (4-2) en de Utrechtenaren gingen bij het Spaanse Real Zaragoza onderuit met 2-0.

Blessures

Naast de nederlagen kwam SC Heerenveen in tegenstelling tot FC Utrecht fit uit de zuidelijke vakantieoorden terug. In de ploeg van trainer Foeke Booy raakte doelman Terol en aanvaller Van den Bergh (opnieuw) in Zaragoza geblesseerd. Tot overmaat van ramp viel zondag in de beginfase ook nog Braafheid met een wond aan zijn knie uit.

Behoudend

Zowel Heerenveen-trainer Verbeek als diens collega Booy koos in de eerste helft voor een behoudende aanpak. Zo veel mogelijk mensen achter de bal en alleen het doel van de tegenstander opzoeken wanneer het risico zo klein mogelijk is. Het gevolg was een gezapig tempo, een moeizame opbouw en weinig opwindende momenten voor de doelen. Zeker voor het Heerenveense van Vandenbussche.

Heerenveen

De sluitpost van FC Utrecht, Ponk, kreeg meer werk. Maar de aanvallers Huntelaar en Yildirim misten de precisie om de doelman te verrassen. Na rust speelde SC Heerenveen zoals de Friese supporters het graag zien: Vol passie, aanvalslust en teamgeest. In alle linies werden ook fouten gemaakt, maar op basis van inzet en karakter bleef de thuisploeg de hele wedstrijd goed overeind.

Toeslaan

Pas in de slotfase sloegen de Friezen genadeloos toe. De openingstreffer ontstond na een vrije trap, die met het hoofd van invaller Hestad werd verlengd naar Huntelaar. De clubtopscorer schoot vervolgens beheerst in. Amper drie minuten tekende Huntelaar voor zijn zesde seizoentreffer. Een fout in de verdediging van Utrecht leverde de enige tegentreffer op.

"We hebben vandaag te weinig gebracht. Het verlies van Braafheid heeft ons geen goed gedaan", constateerde Booy. Zijn collega Verbeek kwam na afloop met een korte, maar krachtige analyse. "Op basis van inzet hebben we verdiend gewonnen. Dat viel me erg mee na de zege op Ajax en het tussendoortje in Portugal tegen Benfica."

Roda JC

Met drie puntgave treffers heeft Roda-spits Koné zijn marktwaarde weer verder opgeschroefd. Voor de ogen van tal van internationale scouts maakte de Ivoriaan zondagmiddag in het Parkstad Limburg Stadion het verschil tussen Roda JC en FC Den Bosch: 5-0.

In de stand op de ranglijst bedroeg het verschil tussen Roda JC en FC Den Bosch slechts één plaats en twee punten. Het verschil in individuele kwaliteit en beleving was zondagmiddag echter levensgroot. FC Den Bosch was vanaf de eerste minuut een speelbal van Roda JC, dat zichzelf slechts één verwijt kon maken: de vele kansen werden niet benut.

Wisman

"We kregen steeds meer hoop en geloof dat we ongeschonden de rust zouden halen", gaf FC Den Bosch-trainer Wisman toe. "De treffer van Koné vijf minuten voor rust was een enorme mentale opdonder. Dat merkte ik in de kleedkamer, dat zag ik in de tweede helft terug op het veld."

"Niet voor niets was het meteen na rust al 2-0, omdat wij zelf een vrije trap op de helft van Roda JC verprutsten. Heel stom. En daarna ging niets meer zoals we hadden afgesproken. Iedereen deed maar iets. Op zo'n momenten missen we ervaring om als ploeg overeind te blijven."

Koné

Roda JC liep na de verlossende treffer van Koné in de tweede helft met speels gemak uit naar 5-0. Sergio en invaller Cissé troffen ook doel voor de ploeg van trainer Vloet, die na afloop glunderend de complimenten in ontvangst nam. "Ik ben heel content. Met ons spel, met de treffers, maar ook dat we voor het eerst in acht duels geen tegentreffer hebben hoeven te incasseren."

De dank van Vloet ging daarbij ook uit naar invaller Bodor, die in de slotfase een kopbal van de Bossche spits Van de Laak van de lijn haalde. Het enige aanvallende wapenfeit van de gasten in de tweede helft.

De Graafschap

De Graafschap is te licht voor de eredivisie. De ploeg heeft, zoveel is na iets meer dan een kwart van de competitie al helder, een mirakel nodig ten einde zich op het hoogste niveau te handhaven. Zondag verloor de hekkensluiter op eigen veld met 2-1 van ADO Den Haag, toch een van de concurrenten in de strijd tegen degradatie.

De twee Haagse treffers ontstonden in Doetinchem uit standaardsituaties, de verdediging van De Graafschap mocht zich dat aanrekenen. Na een kwartier opende Bodde met een fraaie krul de score, net voor het ingaan van het 'Haags kwartiertje' in de tweede helft zorgde El Akchaoui uit een indirecte vrije trap voor de beslissing. De gelijkmaker dankte De Graafschap na een uur spelen aan een blunder van doelman De Vries waarvan Kalezic profiteerde.

Werklust

De Graafschap moet het volledig hebben van een hoge mate aan opportunisme. Ook zondag leverde de werklust de enige voldoende, waarbij de beruchte hardheid aan Gelderse kant achterwege bleef. Scheidsrechter Van Hulten trok gele kaarten voor Bus en Kooijman, maar de thuisclub ging zich niet te buiten aan grove overtredingen.

Na de vroege achterstand bracht trainer Kruys met de Fransman Loval voor Van der Kruis een vierde aanvaller in, maar het ontbrak de thuisclub aan creativiteit om de hechte Haagse verdediging te kunnen verontrusten. Het is veelzeggend dat verdediger Bus, die vorig seizoen nog bij de amateurs van HSC '21 speelde, al wekenlang de vaste uitblinker bij De Graafschap is.

ADO

De Doetinchemmers stapten na de thuiswedstrijden tegen FC Den Bosch, FC Groningen en FC Twente met één punt van het veld. Bij een gelijkspel tegen ADO Den Haag was de laatste plaats overgedaan aan RBC, maar ook die kans werd gemist. "Dit is een tik, maar we zijn nog lang niet begraven", zo houdt Kruys hoop op een ommekeer. "We zijn al enige tijd op zoek naar versterkingen, maar ik moet het voorlopig doen met de groep die er nu staat."

ADO Den Haag speelde in Doetinchem ook verre van goed, maar sloop slim met drie punten huiswaarts. "We hebben goed compact gespeeld", zei de winnende trainer Adelaar die deze zomer met De Graafschap promotie naar de eredivisie bewerkstelligde. Hij deed er wijs aan voor een overstap naar Den Haag te kiezen, zijn nieuwe werkgever heeft beduidend meer potentieel.